Zapečené rizoto s kuřecím masem

Pod pojmem rizoto s někteří představíme nevzhlednou hmotu ze školních jídelen, jiní pravou italskou lahůdku, která s má s tím prvním jen pramálo společného.

Jak na italské risotto, už jsme si tu několikrát říkali a dávali si jej v různých obměnách, ovšem já jsem nedávno objevila ještě další možnost, jak s rizotem naložit – zapéct v troubě.

Ingredience
  • 350 g rýže arborio
  • 1 l kuřecího vývaru
  • 80 - 100 g sýru (parmazán, s modrou plísní, pecorino, mascarpone...)
  • 40 másla
  • 1 velká cibule
  • kuřecí prsa
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • sušená rajčata
  • čerstvá bazalka

Budeme potřebovat stejnou rýži jako na to italské, tedy kulatozrnnou typu arborio. Neměl by chybět alespoň litr vývaru, dobrý sýr, a hlavní přísada – buď kuřecí maso, slanina, klobásy chorizo nebo houby.

Zatímco běžné italské risotto se dlouze míchá a vývar dolévá po částech, my si tuto práci ušetříme. Přebranou rýži vsypeme do zapékací nádoby, zalijeme vývarem a řádně promícháme. Vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů a dobře zakryjeme pokličkou nebo alobalem.

Pečeme asi čtyřicet minut, odkryjeme a vmícháme sýr – buď tradiční parmazán, nebo sýr s modrou plísní nebo mascarpone. K tomu přimícháme máslo, sůl a pepř a doplníme masem.

Zatímco se rizoto peče, osmahneme si na olivovém oleji cibulku a na kousky nakrájená kuřecí prsa. Přidáme k nim čerstvou bazalku, pár sušených rajčat a po dopečení rizota všechno důkladně promícháme. Na talíři můžeme ještě posypat sýrem a je hotovo.

autor: dak

Související

  • Polévka minestrone

    Polévky jsou pro zimní období nezbytné, potřebujeme pořádný základ do žaludku a taky zahřát.