Zapečené rizoto s kuřecím masem
Pod pojmem rizoto s někteří představíme nevzhlednou hmotu ze školních jídelen, jiní pravou italskou lahůdku, která s má s tím prvním jen pramálo společného.
Jak na italské risotto, už jsme si tu několikrát říkali a dávali si jej v různých obměnách, ovšem já jsem nedávno objevila ještě další možnost, jak s rizotem naložit – zapéct v troubě.
- 350 g rýže arborio
- 1 l kuřecího vývaru
- 80 - 100 g sýru (parmazán, s modrou plísní, pecorino, mascarpone...)
- 40 másla
- 1 velká cibule
- kuřecí prsa
- olivový olej
- sůl, pepř
- sušená rajčata
- čerstvá bazalka
Budeme potřebovat stejnou rýži jako na to italské, tedy kulatozrnnou typu arborio. Neměl by chybět alespoň litr vývaru, dobrý sýr, a hlavní přísada – buď kuřecí maso, slanina, klobásy chorizo nebo houby.
Zatímco běžné italské risotto se dlouze míchá a vývar dolévá po částech, my si tuto práci ušetříme. Přebranou rýži vsypeme do zapékací nádoby, zalijeme vývarem a řádně promícháme. Vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů a dobře zakryjeme pokličkou nebo alobalem.
Pečeme asi čtyřicet minut, odkryjeme a vmícháme sýr – buď tradiční parmazán, nebo sýr s modrou plísní nebo mascarpone. K tomu přimícháme máslo, sůl a pepř a doplníme masem.
Zatímco se rizoto peče, osmahneme si na olivovém oleji cibulku a na kousky nakrájená kuřecí prsa. Přidáme k nim čerstvou bazalku, pár sušených rajčat a po dopečení rizota všechno důkladně promícháme. Na talíři můžeme ještě posypat sýrem a je hotovo.
Související
-
Polévka minestrone
Polévky jsou pro zimní období nezbytné, potřebujeme pořádný základ do žaludku a taky zahřát.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka