Banánový chleba

Banány máme doma každý den, bez této nejrychlejší svačinky, která doplňuje cukry, se neobejdu.

Ingredience
  • 3 banány
  • 3 vajíčka
  • 5 lžic řepkového oleje
  • 4 lžíce medu
  • 150 g špaldové mouky
  • 30 g slunečnicových semínek
  • 20 g vlašských ořechů
  • 30 g mandlí
  • 6 g kypřícího prášku
  • šťáva z půlky citrónu
  • špetka soli

Když se někdy náhodou stane, že banány zbudou, rozhodně vyzkouším recept na banánový chleba od rodiny Novákovy z Jívoví, která vyrábí doma lisované oleje třeba i z řepky, a právě ten se do chleba dává. Kristýna Nováková se o recept podělila.

Až shromáždíme všechny potřebné ingredience, můžeme se pustit do těsta podle Kristýniných rad: „Jenom si rozmačkejte banány s vajíčky medem a olejem dobře promíchejte klidně i v mixéru. Postupně se do těsta přidá mouka s kypřícím práškem a solí. Nasekané mandle a vlašské ořechy se společně se semínky vmíchají do těsta. Pár ořechů si můžeme nechat na posypání nahoru na ozdobu.“

„Těsto nalijeme do formy na chleba a pečeme v horkovzdušné troubě na 170 stupňů. Asi za 45 až 55 minut bude chleba hotový a pak už si můžeme vychutnat tuhle dobrotu například s jogurtem,“ usmívá se Kristýna.