Banánový chleba
Banány máme doma každý den, bez této nejrychlejší svačinky, která doplňuje cukry, se neobejdu.
- 3 banány
- 3 vajíčka
- 5 lžic řepkového oleje
- 4 lžíce medu
- 150 g špaldové mouky
- 30 g slunečnicových semínek
- 20 g vlašských ořechů
- 30 g mandlí
- 6 g kypřícího prášku
- šťáva z půlky citrónu
- špetka soli
Když se někdy náhodou stane, že banány zbudou, rozhodně vyzkouším recept na banánový chleba od rodiny Novákovy z Jívoví, která vyrábí doma lisované oleje třeba i z řepky, a právě ten se do chleba dává. Kristýna Nováková se o recept podělila.
Až shromáždíme všechny potřebné ingredience, můžeme se pustit do těsta podle Kristýniných rad: „Jenom si rozmačkejte banány s vajíčky medem a olejem dobře promíchejte klidně i v mixéru. Postupně se do těsta přidá mouka s kypřícím práškem a solí. Nasekané mandle a vlašské ořechy se společně se semínky vmíchají do těsta. Pár ořechů si můžeme nechat na posypání nahoru na ozdobu.“
„Těsto nalijeme do formy na chleba a pečeme v horkovzdušné troubě na 170 stupňů. Asi za 45 až 55 minut bude chleba hotový a pak už si můžeme vychutnat tuhle dobrotu například s jogurtem,“ usmívá se Kristýna.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.