Banánový chleba
Banány máme doma každý den, bez této nejrychlejší svačinky, která doplňuje cukry, se neobejdu.
- 3 banány
- 3 vajíčka
- 5 lžic řepkového oleje
- 4 lžíce medu
- 150 g špaldové mouky
- 30 g slunečnicových semínek
- 20 g vlašských ořechů
- 30 g mandlí
- 6 g kypřícího prášku
- šťáva z půlky citrónu
- špetka soli
Když se někdy náhodou stane, že banány zbudou, rozhodně vyzkouším recept na banánový chleba od rodiny Novákovy z Jívoví, která vyrábí doma lisované oleje třeba i z řepky, a právě ten se do chleba dává. Kristýna Nováková se o recept podělila.
Až shromáždíme všechny potřebné ingredience, můžeme se pustit do těsta podle Kristýniných rad: „Jenom si rozmačkejte banány s vajíčky medem a olejem dobře promíchejte klidně i v mixéru. Postupně se do těsta přidá mouka s kypřícím práškem a solí. Nasekané mandle a vlašské ořechy se společně se semínky vmíchají do těsta. Pár ořechů si můžeme nechat na posypání nahoru na ozdobu.“
„Těsto nalijeme do formy na chleba a pečeme v horkovzdušné troubě na 170 stupňů. Asi za 45 až 55 minut bude chleba hotový a pak už si můžeme vychutnat tuhle dobrotu například s jogurtem,“ usmívá se Kristýna.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka