Zeleninové hranolky do trouby

Hranolky – symbol rychlého stravování, jsou obvykle hluboce smažené v oleji a z brambor.

Jak ale doporučuje moje kolegyně a moc šikovná kuchařka Irena Šarounová, brambor se držet nemusíme a ostatně ani toho nezdravého smažení!

Zelenina:

bílá ředkev

kedlubna

mrkev

petržel

vodnice

dýně – vše dle možností a chuti

koření

sůl

Na omáčku:

1 balení bílého jogurtu

sůl

stroužek česneku

nastrouhaná ředkvička nebo okurka

„Pro lidi, kteří brambory nesmějí, nebo je nechtějí jíst tak často, jsem vymyslela alternativu – hranolky ze zeleniny. Zelenina může být jakákoli, hlavně tvrdší, jako je kedlubna, ty velké ředkve, vodnice, přihodím mrkev a dýně. Samozřejmě tužší dýně, myslím, že hokkaidó je v pohodě, protože ta se navíc nemusí loupat. Všechno to nakrájím na o něco užší hranolky, než jsou ty klasické bramborové, dám je do misky, pocákám to olejem a přidám nějaké koření. Prodávají se směsi přímo na zeleninu, ale někdy mi stačí jenom kmín,“ usmívá se Irena.

„To všechno prohodím v míse s olejem a kořením, rozložím na pečící papír na plech a peču do té doby, až se mi to líbí. Solím až když jsou na plechu upečené, a je to dobrota! A nejradši si k tomu dělám lehký jogurtový dip. Česnek, sůl, nastrouhám okurku, nastrouhám ředkvičku, prostě takový ten dobrý dip, namáčím a je to mňamka,“ pochvaluje si kolegyně.

U takového oběda není z hlediska zdravého vaření vůbec co vytknout.

autor: dak

Související

  • Řepný salát s jedlými květy

    Jedlé květy, o nich jsme v našem vysílání už mluvili a doporučovali vyzkoušet většinu květů, bylinek a trav, které máme na zahrádce nebo na louce.

  • Kroupovo rajčatový salát

    Mám ráda kroupy a od doby, kdy vím, jak jsou pro nás zdraví prospěšné, s kroupami vyhledávám všechny možné recepty.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.