Zeleninové hranolky do trouby
Hranolky – symbol rychlého stravování, jsou obvykle hluboce smažené v oleji a z brambor.
Jak ale doporučuje moje kolegyně a moc šikovná kuchařka Irena Šarounová, brambor se držet nemusíme a ostatně ani toho nezdravého smažení!
Zelenina:
bílá ředkev
kedlubna
mrkev
petržel
vodnice
dýně – vše dle možností a chuti
koření
sůl
Na omáčku:
1 balení bílého jogurtu
sůl
stroužek česneku
nastrouhaná ředkvička nebo okurka
„Pro lidi, kteří brambory nesmějí, nebo je nechtějí jíst tak často, jsem vymyslela alternativu – hranolky ze zeleniny. Zelenina může být jakákoli, hlavně tvrdší, jako je kedlubna, ty velké ředkve, vodnice, přihodím mrkev a dýně. Samozřejmě tužší dýně, myslím, že hokkaidó je v pohodě, protože ta se navíc nemusí loupat. Všechno to nakrájím na o něco užší hranolky, než jsou ty klasické bramborové, dám je do misky, pocákám to olejem a přidám nějaké koření. Prodávají se směsi přímo na zeleninu, ale někdy mi stačí jenom kmín,“ usmívá se Irena.
„To všechno prohodím v míse s olejem a kořením, rozložím na pečící papír na plech a peču do té doby, až se mi to líbí. Solím až když jsou na plechu upečené, a je to dobrota! A nejradši si k tomu dělám lehký jogurtový dip. Česnek, sůl, nastrouhám okurku, nastrouhám ředkvičku, prostě takový ten dobrý dip, namáčím a je to mňamka,“ pochvaluje si kolegyně.
U takového oběda není z hlediska zdravého vaření vůbec co vytknout.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.