Řepný salát s jedlými květy

Jedlé květy, o nich jsme v našem vysílání už mluvili a doporučovali vyzkoušet většinu květů, bylinek a trav, které máme na zahrádce nebo na louce.

Pokud vám některá zachutná, může obohatit jídelníček a dodat jídlům barvu a veselost. Kdo si není jist, které květy jsou jedlé a kterým se vyhnout, určitě narazí na květinovou kuchařku Jany Vlkové, která už květin a trav vyzkoušela opravdu hodně.

Dnes pro nás má tip na salát z pečené červené řepy dochucený nejen květinami, ale i zvláštním semínkem. „Vzala jsem ze zahrady nezralá fenyklová semínka. Ona totiž řepa je zelenina, která jde dobře s těmi miříkovitými, fenyklem, koriandrem nebo anýzem. Ta nezralá semena mají takovou specifickou chuť, něco mezi tou zeleninou a tím kořením.“

1 střední červená řepa

2 velké mrkve

hrst pražených slunečnicových semínek

nedozrálá semena fenyklu

květiny ze zahrádky nebo z louky (jetel, sedmikrásky…)

Vida, i nezralá semínka fenyklu se dají pojídat a přisypat třeba do salátů.

Nezralá semínka fenyklu

Jaký salát tedy Jana Vlková udělala? „Tam byla pečená řepa, strouhaná mrkev, právě ta nezralá fenyklová semínka, pražená slunečnicová semínka, protože ty tuky jsou se zeleninou dobré. A to, čím to bylo dekorované, to je to, co jsem našla na lukách. Byly tam sedmikrásky, sedmikráska vydrží až do prosince, a byly tam i rozdrbané šištice jetele,“ říká Jana Vlková.

Nádherně dozdobený salát, jehož základem je zelenina – červená řepa se syrovou strouhanou mrkví získáme kombinací s lučními květinami, třeba jetelem a sedmikráskami.

Související