Řepný salát s jedlými květy
Jedlé květy, o nich jsme v našem vysílání už mluvili a doporučovali vyzkoušet většinu květů, bylinek a trav, které máme na zahrádce nebo na louce.
Pokud vám některá zachutná, může obohatit jídelníček a dodat jídlům barvu a veselost. Kdo si není jist, které květy jsou jedlé a kterým se vyhnout, určitě narazí na květinovou kuchařku Jany Vlkové, která už květin a trav vyzkoušela opravdu hodně.
Dnes pro nás má tip na salát z pečené červené řepy dochucený nejen květinami, ale i zvláštním semínkem. „Vzala jsem ze zahrady nezralá fenyklová semínka. Ona totiž řepa je zelenina, která jde dobře s těmi miříkovitými, fenyklem, koriandrem nebo anýzem. Ta nezralá semena mají takovou specifickou chuť, něco mezi tou zeleninou a tím kořením.“
1 střední červená řepa
2 velké mrkve
hrst pražených slunečnicových semínek
nedozrálá semena fenyklu
květiny ze zahrádky nebo z louky (jetel, sedmikrásky…)
Vida, i nezralá semínka fenyklu se dají pojídat a přisypat třeba do salátů.
Jaký salát tedy Jana Vlková udělala? „Tam byla pečená řepa, strouhaná mrkev, právě ta nezralá fenyklová semínka, pražená slunečnicová semínka, protože ty tuky jsou se zeleninou dobré. A to, čím to bylo dekorované, to je to, co jsem našla na lukách. Byly tam sedmikrásky, sedmikráska vydrží až do prosince, a byly tam i rozdrbané šištice jetele,“ říká Jana Vlková.
Nádherně dozdobený salát, jehož základem je zelenina – červená řepa se syrovou strouhanou mrkví získáme kombinací s lučními květinami, třeba jetelem a sedmikráskami.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor

Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.