Kroupovo rajčatový salát
Mám ráda kroupy a od doby, kdy vím, jak jsou pro nás zdraví prospěšné, s kroupami vyhledávám všechny možné recepty.
Přiznám se, že vyrobit si z krup salát, by mě nenapadlo, i když saláty z těstovin, rýže nebo quinoy jsou běžné.
200 gramů krup, středních
3 polévkové lžíce olivového oleje
3 snítky máty
1 svazku petržele
500 gramů rajčat
1 polévková lžíce medu
5 polévkových lžic citrónové šťávy
sůl, pepř
1 l vody
Nejprve si uvaříme kroupy do měkka, a to v poměru dvacet deka krup a litr osolené vody. Mezitím nakrájíme půl kila rajčat na čtvrtky nebo plátky, cherry rajčátka stačí na poloviny.
Připravíme si šťávu z jednoho citrónu, tři lžíce olivového oleje, lžíci medu a bylinky – petržel a mátu. Je to zvláštní kombinace, ale k salátu opravdu jde dobře.
Z oleje, medu, citrónové šťávy vyšleháme zálivku. Zelené bylinky nasekáme, a když jsou kroupy měkké a slité, vmícháme k nim rajčata a bylinky, přidáme zálivku, dosolíme a lehce opepříme.
Všechno dohromady to nejen báječně chutná, ale poskytuje také vydatné jídlo plné čerstvé zeleniny a sytých krup.
Související
-
Smažené kroupové jelito
V kolébce nejlepších světových kuchyní, ve Francii, plné gurmánů také jedí výrobky ze zabijačky.
-
Kroupy s fazolemi, čili šumajstr
Šumajstr, někdy nazývaný také šulimajs, je na přípravu jednoduchý, přitom je chutný a vydatný! Velmi vhodný pokrm pro toto postní období.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.