Sicilské cannoli
Pokud jste někdy v Itálii navštívili cukrárnu a hledali něco sladkého ke kávě, určitě vám padl zrak na typický dezert – plněné trubičky cannoli s pistáciovými oříšky, které zdobí jejich konce.
Je to dezert pocházející ze Sicílie, ale oblibu si získal po celé zemi. V domovské Sicílii je ale k vidění nejvíce druhů, přepestré možnosti náplní a kombinací. Křehké těsto je smažené a vnitřek se plní ricottovým krémem se špetkou svěží chuti citrusů, krémem s jahodami, s chutí limoncella a mnoha dalšími variantami.
- Na těsto:
- 150 g hladké mouky
- 1 lžíci krupicového cukru
- 1 lžičku jedlé sody
- ½ lžičky skořice
- 1 lžičku kakaa
- 30 g másla
- 1 vejce
- 50 ml vína marsala nebo suchého bílého vína
- řepkový olej na smažení
- hrst nesolených pistáciových jader
- moučkový cukr
My jsme si dali cannoli s čokoládovým krémem. Na trubičky se nám budou hodit kovové formy, které se u nás používají na kremrole. Těsto zaděláme ze 150 g hladké mouky, lžíce krupicového cukru, lžičky jedlé sody a kakaa, půl lžičky skořice a špetky soli – to všechno promícháme v míse, přidáme 30 g másla, jeden žloutek a půl deci sicilského vína marsala. Pokud není po ruce, stačí prostě suché bílé víno.
Vypracujeme těsto a necháme odpočinou v lednici pár hodin. Pak je rozválíme a vyválíme kolečka asi 11 cm v průměru. Ta omotáme kolem formy na trubičky a zbylým bílkem slepíme volné konce.
- Na náplň:
- 250 g vyšlehané ricotty
- 100 g mascarpone
- 1 lžíci kakaa
- 2 lžíce moučkového cukru
Smažíme ve fritéze nebo ve vysoké vrstvě řepkového oleje v teplotě 180 stupňů necelou minutu. Potom je stáhneme z formy, necháme vychladit a plníme.
Krém vyrobíme z 250 g vyšlehané ricotty a 100 mascarpone, pak vmícháme lžíci až dvě cukru a lžíci kakaa. Zdobícím sáčkem naplníme cannoli a konce omočíme v nasekaných pistáciích.
Související
-
Italské lasagne
Z italské kuchyně vaříme často, těstoviny jsou snadné a rychle hotové, ovšem lasagne, to je jiná. Tam je potřeba několik vrstev a je s nimi trochu více práce.
-
Italské rigatoni
Tušili jste, že existují stovky druhů těstovin? Nedělí se jen na těstoviny vaječné, bezvaječné, semolinové, celozrnné nebo žitné, ale každé mohou mít desítky tvarů.
-
Italské tagliatelle
Co je typickým italským jídlem? Asi ne pizza, ta původem patří spíš do Neapole, i když si ji na Apeninském poloostrově můžeme dopřát na každém kroku. Typické jsou p...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka