Zeleninová omáčka
O prázdninách, v době dovolených, ale koneckonců i během roku oceníme, když můžeme ze spíže vytáhnout hotové jídlo a jen ho ohřát. Samozřejmě, když je navíc domácí a dělané předem s láskou, je to jen lepší.
Paní Jitka z Přibyslavi, výtečná kuchařka, kterou oceňuje její velká rodina, má přímo eso v rukávu – univerzální zeleninovou omáčku, dobře ochucenou, kterou může použít na mnoho způsobů.
- rajčata
- zelí
- mrkev
- (cuketa, petržel, podle úrody….)
- worchester
- sójová omáčka
- cukr
- sůl
Recept je jednoduchý: „Je to to, co zahrada dá. Rajčata, zelí, mrkev, všechno se to nastrouhá na robotu a musí se to dokořenit. Většinou dám sůl, worchester, sójovou omáčku, a trošinku se může dát cukru, dochutím to podle potřeby, a to je všechno. Udělá se z toho omáčka, která se dvacet minut povaří, potom se to zavaří do sklenic, a potom už se to jen v případě potřeby používá. Tento základ se používá na různé způsoby. Může se třeba udělat bramboráčková směs a na to potřít tady tu "majdu", může se to smíchat s kuřecím masem a je z toho výborný oběd.“
Paní Jitka stejnou omáčku používá jako základ na domácí šunkovou pizzu, na vlastní kynuté těsto namaže tuto omáčku, poklade plátky šunky a případně sýru, čerstvé rajčátko a pizza je hotová. Já bych se ji nebála použít ani k vařeným těstovinám nebo na zeleninovou směs k rýži.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://vysocina.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://vysocina.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.