Zeleninová omáčka
O prázdninách, v době dovolených, ale koneckonců i během roku oceníme, když můžeme ze spíže vytáhnout hotové jídlo a jen ho ohřát. Samozřejmě, když je navíc domácí a dělané předem s láskou, je to jen lepší.
Paní Jitka z Přibyslavi, výtečná kuchařka, kterou oceňuje její velká rodina, má přímo eso v rukávu – univerzální zeleninovou omáčku, dobře ochucenou, kterou může použít na mnoho způsobů.
- rajčata
- zelí
- mrkev
- (cuketa, petržel, podle úrody….)
- worchester
- sójová omáčka
- cukr
- sůl
Recept je jednoduchý: „Je to to, co zahrada dá. Rajčata, zelí, mrkev, všechno se to nastrouhá na robotu a musí se to dokořenit. Většinou dám sůl, worchester, sójovou omáčku, a trošinku se může dát cukru, dochutím to podle potřeby, a to je všechno. Udělá se z toho omáčka, která se dvacet minut povaří, potom se to zavaří do sklenic, a potom už se to jen v případě potřeby používá. Tento základ se používá na různé způsoby. Může se třeba udělat bramboráčková směs a na to potřít tady tu "majdu", může se to smíchat s kuřecím masem a je z toho výborný oběd.“
Paní Jitka stejnou omáčku používá jako základ na domácí šunkovou pizzu, na vlastní kynuté těsto namaže tuto omáčku, poklade plátky šunky a případně sýru, čerstvé rajčátko a pizza je hotová. Já bych se ji nebála použít ani k vařeným těstovinám nebo na zeleninovou směs k rýži.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka