Vítězná vánoční štola z Březníka

Má být vykoupaná v másle a tak zasněžená cukrem, že z ní není vidět pomalu nic jiného, ale o to víc dobrot schovává uvnitř.

Mluvíme o vánoční štole, typické dobrotě těchto dní. Je to kalorická bomba, ale tak dobrá, že když ochutnáte, budou vám nějaké kalorie úplně jedno. 

Ingredience
  • 150 g moučkového cukru 
  • 1 vanilka
  • 2 vejce
  • 250 g Hery
  • 250 g tvarohu
  • 2 lžíce rumu
  • citrónové kůry
  • 100 g rozinek
  • 100 g kandovaného ovoce
  • 100 g ořechy 
  • 500 g mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • rozpuštěné máslo
  • cukr na posypání

Když jsem ochutnávala všelijaké vánočky a štoly na obecní soutěži v Březníku, vůbec mě na konci nepřekvapilo, že paní Marie Sobotková se svojí štolou vyhrála, byla totiž úžasná. A tady je na ni recept.

„Cukr, vanilku a dvě vajíčka utřeme – šleháme je 15 minut šlehačem. Potom přidáme tuk a tvaroh, všechno ostatní a úplně nakonec dáme půl kila hladké mouky a jeden prášek do pečiva. Vypracujeme těsto a necháme půl hodiny odpočinout. Potom uděláme štolu – plát asi 40 cm krát 25 a přehneme jako štolu. Pečeme a během pečení potíráme rozpuštěným máslem a cukrujeme. Třikrát! Třikrát otevřeme troubu, a to je všechno!“ směje se paní Marie. 

To je právě ten trik, který zmiňují i věhlasní kuchaři, pekaři a cukráři. Štola se správně má v másle a cukru doslova koupat. Jednou za rok si to rozhodně můžeme dovolit. 

autor: dak

Související

  • Vánoční šunka na medu

    Kdybychom měli možnost poznat vánoční zvyky jiných zemí, možná bychom rádi přejali do našeho jídelníčku i jiné dobroty než bramborový salát a smaženého kapra.

  • Kokosky paní Anny

    Blíží se čas, kdy se našimi domovy bude linout vůně převážně sladká a kořenitá, protože zkrátka aspoň jeden druh cukroví si přece upéct musíme!

  • Vánoční pórkový krém po americku

    Zatímco u nás plánujeme nakoupit všechny potřebné věci na rybí polévku, kterou nabídneme na Štědrý den, v Americe budou vařit docela něco jiného, hustý pórkový krém.