Vítězná vánoční štola z Březníka
Má být vykoupaná v másle a tak zasněžená cukrem, že z ní není vidět pomalu nic jiného, ale o to víc dobrot schovává uvnitř.
Mluvíme o vánoční štole, typické dobrotě těchto dní. Je to kalorická bomba, ale tak dobrá, že když ochutnáte, budou vám nějaké kalorie úplně jedno.
- 150 g moučkového cukru
- 1 vanilka
- 2 vejce
- 250 g Hery
- 250 g tvarohu
- 2 lžíce rumu
- citrónové kůry
- 100 g rozinek
- 100 g kandovaného ovoce
- 100 g ořechy
- 500 g mouky
- 1 prášek do pečiva
- rozpuštěné máslo
- cukr na posypání
Když jsem ochutnávala všelijaké vánočky a štoly na obecní soutěži v Březníku, vůbec mě na konci nepřekvapilo, že paní Marie Sobotková se svojí štolou vyhrála, byla totiž úžasná. A tady je na ni recept.
„Cukr, vanilku a dvě vajíčka utřeme – šleháme je 15 minut šlehačem. Potom přidáme tuk a tvaroh, všechno ostatní a úplně nakonec dáme půl kila hladké mouky a jeden prášek do pečiva. Vypracujeme těsto a necháme půl hodiny odpočinout. Potom uděláme štolu – plát asi 40 cm krát 25 a přehneme jako štolu. Pečeme a během pečení potíráme rozpuštěným máslem a cukrujeme. Třikrát! Třikrát otevřeme troubu, a to je všechno!“ směje se paní Marie.
To je právě ten trik, který zmiňují i věhlasní kuchaři, pekaři a cukráři. Štola se správně má v másle a cukru doslova koupat. Jednou za rok si to rozhodně můžeme dovolit.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka