Dvoubarevné placičky

Největší audioportál na českém internetu

Dvoubarevné placičky | Foto: Dáša Kubíková, Český rozhlas

Dvoubarevné placičky

Jsou jídla, která se u nás doma na talíři neohřejí ani pět minut a zmizí. Patří k nim květákové placičky, nesmírně jednoduchý oběd, který je zároveň i zdravý.

Tuto dobrotu jsem se rozhodla vyzkoušet i v zelené variantě, totiž vyrobit ji z brokolice, protože zakoupený květák byl docela malý. Takže placičky vznikly světlé a zelené – příprava je u obou stejná, jen to chce dvě mísy, kde budeme připravovat hmotu.

Ingredience
  • hlávka květáku
  • hlávka brokolice
  • 2 vejce
  • 6 lžic hladké mouky
  • olej na smažení
  • sůl

Hrnec na předvaření nám ale bude stačit jeden – do vařící vody vložíme hlávku květáku a hlávku brokolice – pokud se nevejdou, nevadí, když je rozdělíme na poloviny. Vodu osolíme a zeleninu povaříme do poloměkka. Pak do jedné mísy vylovíme květák, do druhé brokolici. Oboje menším nožem nasekáme na kousky, když nějaké kousky zůstanou větší, nevadí, protože při smažení pak budou krásně křupavé. Pak do každé mísy vyklepneme vajíčko a promícháme.

Do každé mísy přidáme dvě až tři lžíce hladké mouky a zase promícháme. Pokud je těsto příliš husté, přidáme vodu, ve které jsme květák s brokolicí vařili, pokud je naopak příliš řídké, přisypeme mouky. Dosolíme a jdeme ke sporáku. Servírovací lžící nabíráme květákovou a brokolicovou hmotu a smažíme dozlatova. K bramborám sypaným pažitkou a přelitým máslem pak podáváme placičky na střídačku – květáková a brokolicová.

autor: dak