Vánoční šunka na medu

Kdybychom měli možnost poznat vánoční zvyky jiných zemí, možná bychom rádi přejali do našeho jídelníčku i jiné dobroty než bramborový salát a smaženého kapra.

Nebo se s nimi seznámíme a ochutnáme je třeba někdy jindy, mimo vánoční svátky. Matěj Papáček ze žďárského Bistra pod lampou uchystal o adventu to, co se jí v Anglii a v Americe.

Ingredience
  • 1 kg šunky v celku
  • 4 lžíce tekutého medu
  • 4 lžíce rozpuštěného másla
  • několik hřebíčků
  • mletý badyán
  • šťáva z půlky pomeranče

„Ty vánoce anglosaské obecně, protože Británie s Amerikou jsou si v tom hodně podobné, a ten stůl vypadá tak, že máte nakrájené maso, mísu s brambory a různou zeleninu – spařenou brokolici, hrášek a každý si nabírá na talíř, kolik kdo chce,“ říká Matěj. 

Na vánoční stůl se buď peče krocan, krůta nebo šunka na medu. Taková šunka na medu, tu bych si dala říct kdykoli a klidně ji na některý svátek doma vyzkouším, protože to vůbec není těžké. „Šunka se většinou dělá z kýty. Šunka je zauzená, takže se dá jíst i bez nějaké další přípravy, ale na ty Vánoce se hodně zapéká na medu.“ 

Vezmeme tedy šunku, hezky ji nařežeme, jako kdybychom řezali bůček. „Na 160 stupňů se to na hodinu a 45 minut zapéká a potírá se to rozpuštěným máslem s medem. Ono to udělá hezkou krustičku, dole se udělá výpek medovo máslový, takhle ta šunka dostane úplně nový rozměr, krásně nasládne a zvenku je křupavá.“

Máslo s medem se dá vylepšit pomerančovou šťávou a pár kousky hřebíčku a badyánu, ale není to nutné. Plátky šunky s křupavou kůrkou a nasládlou šťávou doplní zelenina a příloha. „Jako příloha se dá použít bramborová kaše, opečené brambory nebo bramborová kaše, v zásadě je příloha bramborová.“ Tenhle chod chutná a vypadá fantasticky nejenom na Vánoce.

autor: dak

Související

  • Kokosky paní Anny

    Blíží se čas, kdy se našimi domovy bude linout vůně převážně sladká a kořenitá, protože zkrátka aspoň jeden druh cukroví si přece upéct musíme!

  • Vánoční pórkový krém po americku

    Zatímco u nás plánujeme nakoupit všechny potřebné věci na rybí polévku, kterou nabídneme na Štědrý den, v Americe budou vařit docela něco jiného, hustý pórkový krém.