Pečené brambory se slaninou
Brambory jsou skvělá příloha – nejen, že jsou rychle uvařené, ale dají se připravit na stovky způsobů – šťouchané, kaše, krokety, hranolky, nebo brambory zapečené.
A tady se nám nabízí další spousty možností, s čím a jak strčíme brambory do trouby. Mám návod na lákavou kombinaci se slaninou a zakysanou smetanou! Nejdříve si předehřejeme troubu na 200 stupňů.
- 1 kg brambor
- 150 - 200 g anglické slaniny
- 150 - 200 g plátkového sýra
- sůl, pepř
- (kmín, bylinky)
- 1 kelímek zakysané smetany
- pažitka
Vezmeme kilo brambor, omyjeme slupku a rozkrojíme – stačí na poloviny. Poklademe půlky slupkou dolů na plech s pečicím papírem nebo vymazaný olejem, lehce osolíme nebo přichutíme čerstvě mletým pepřem, může být i kmín nebo bylinka. Pak pečeme tři čtvrtě hodiny.
Slíbila jsem rychlou přípravu, takže než se brambory upečou, přichystáme si patnáct až dvacet deka nakrájené slaniny, aby vyšel plátek na každou půlku brambory, a stejný počet plátků sýra.
Chvilku předtím, než jsou brambory dopečené, asi tak po 40 minutách, položíme na každou slaninu, zapečeme do křupava a nakonec sýr, než se začne roztékat. V podstatě máme hotovo, ale k tak jednoduchému jídlu je dobré něco přidat.
V kelímku zakysané smetany rozmícháme trochu soli a jemně nakrájenou pažitku. Společně je to skvělý oběd nebo vylepšená příloha.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka