Kokosky paní Anny

Blíží se čas, kdy se našimi domovy bude linout vůně převážně sladká a kořenitá, protože zkrátka aspoň jeden druh cukroví si přece upéct musíme!

To by nebyly žádné Vánoce bez provoněné kuchyně! Když jsem – kde jinde než na vánočních trzích - ochutnala fantastické kokosky paní Anny z Horního Studence, musím se s vámi o její recept podělit. 

Ingredience
  • 230 g bílků
  • 200 g cukru krupice
  • 100 jemného kokosu

Ty byly totiž tak strašně dobré, že nemám slov. Přitom jsou jenom z bílků, cukru a jemného kokosu. Paní Anna přiznala, že vychytat recept tak, aby chutnaly právě takhle skvěle, jí trvalo až do sedmdesáti let. Ovšem stojí to za to. „Potřebujete skleničku od té malé dijonské hořčice. A když ji dáte na váhu a vynulujete, tak ty bílky by měly mít přesně 230 gramů. K tomu 20 dkg krupicového cukru a 10 dkg jemného kokosu. Když je hrubý, tak to pak se špatně dostává z cukrářského pytlíku. Bílky musí mít pokojovou teplotu, takže je nechávám odstát v hrnci, ale nesmí se to uvařit,“ směje se zkušená pekařka. 

„Šlehám to chvilinku, tak půl minuty. Nesmí to být řídké, ale ani přešlehané, když zvednete metlu, tak se tam musí dělat takové špičky. Pak ty kokosky prskám pytlíkem a jsou toho dva plechy.“

Paní Anna mi ještě prozradila, že když kokosky vymačká na plech, a některé mají třeba z cukrářského pytlíku udělanou špičku, že si namočí prsty a ty špičky uhladí. Pečou se ve středně vyhřáté troubě jen asi deset minut, než lehce zrůžoví – tak zůstanou na povrchu křupavé a uvnitř měkké a vláčné.

autor: dak

Související

  • Perníkový likér

    Perníkový likér se dá určitě popíjet po celý rok, ale já mám jeho vůni a typickou chuť koření spojenou s předvánočním obdobím. 

  • Adventní závin s marcipánem

    Dobrým štrůdlem se nikdy nic nezkazí, to už mám vyzkoušeno, a není ani příliš důležité, co se do něj zabalí.