Polévka z pečeného česneku

Dnešní recept na polévku z pečeného česneku je od baristy a nadšeného kuchaře Tadeáše Stráneckého.

Budeme na ni potřebovat dvě větší palice česneku, litr zeleninového vývaru, středně velkou cibuli. Máslo, olivový olej, tři brambory, tymián, smetanu ke šlehání, sůl a pepř.

Začneme tak, že vezmeme paličku česneku a odřízneme z ní tak centimetr od vrchu. Pokapeme ji shora olivovým olejem. Osolíme, opepříme, zakryjeme alobalem. Dáme to péct do trouby na 180° C asi přibližně 40 minut. V mezičase si nakrájíme cibuli na kostičky a brambory na větší kostky.

Ingredience
  • 2 paličky česneku
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 cibule
  • 3 brambory
  • smetana ke šlehání
  • máslo
  • olivový olej
  • tymián
  • sůl, pepř

Rozpálíme plotnu a do hrnce dáme trochu másla, trochu olivového oleje a trošku tymiánu. Přidáme cibuli a osmahneme ji do zlatova. Pak přihodíme brambory. Jakmile se nám dopeče česnek, vymáčkneme celou tu palici do misky, kde vidličkou ty stroužky česneku hezky rozmačkáme do pasty.

Přidáme k zelenině do hrnce a přilijeme litr zeleninového vývaru. Necháme provařit asi minutu, a pak vše rozmixujeme do hladka. Na závěr přidáme smetanu.“ Se smetanou už polévku nevaříme, jen ohříváme, ale to už určitě znáte. Na závěr dodám další Tadeášovo doporučení, a to osmažit si do polévky na másle krutony – běžně je děláme ze starších rohlíků, ale k polévce z česneku mnohem více sedí opečené kostičky chleba.

autor: dak

Související

  • Valentýnské lívance red velvet

    Správně nazdobené lívance se hodí třeba na den svatého Valentýna – den zamilovaných, nebo k prvnímu máji. Inspiraci nabízí Matěj Papáček ze žďárského bistra Papi’s.

  • Petržel pečená v medu

    Že je zelenina pečená v troubě s máslem, bylinkami, česnekem, vším možným, naprosto skvělá, to už víme, však jsme mnoho kombinací zkoušeli.

  • Jemná citronová omáčka na tresku

    Abychom nezapomněli na rybu, dáme si dnes poměrně rychle připravené filety z tresky, ke kterým si dáme velmi lahodnou citrónovou omáčku.