Vepřové na tučný čtvrtek

Dnes je tučný čtvrtek, a tak můžeme hřešit, cpát se tlustým masem a tučnými jídly, co hrdlo ráčí!

Na tento den si dříve lidé plánovali zabíjačku, nebo aspoň pojídali, co měli ze zabíjačky v zásobách – prdelačka, jitrnice, jelita, škvarky, až po vrabce, tedy pečené maso z plece a bůčku, nebo výpečky.

K obědu si dnes můžeme dát tradiční vepřo, knedlo, zelo připravené z toho nejtučnějšího masa.

A komu nějaké to tučné zbude, a má doma klasická kamna nebo sporák, který jde pustit na opravdu hodně nízkou teplotu, může zbytky tučného zužitkovat na ohromnou dobrotu podle návodu paní Marie Kosové: „Když byste měli hodně tučný bůček nebo po zabíjačce nějaké výpečky a zbude z nich to tlusté maso – někdo to mele nebo dokonce vyhodí, ale moje maminka to tlusté maso nakrájela na kousky a nechala na plechu a postavila to na kamna, kde se to jen trochu nahřívalo a ono to tam celé dopoledne i odpoledne probublávalo, tak to bylo to nejlepší, co existovalo na chleba,“ vzpomíná na um své maminky zkušená kuchařka.

Po mnoha hodinách rozpouštění na mírné teplotě se z tučného masa stane lahůdka, která když se nechá zchladit a ztuhnout, je na chlebu královským pokrmem. Jestli to stihnete dnes, na tučný čtvrtek, třeba k večeři, bude to jedině dobře. A když ne, dejte si vepřo knedlo zelo a tučné zbytky třeba zítra – pár dní na mlsání ještě máme.

autor: dak