Vepřové na tučný čtvrtek
Dnes je tučný čtvrtek, a tak můžeme hřešit, cpát se tlustým masem a tučnými jídly, co hrdlo ráčí!
Na tento den si dříve lidé plánovali zabíjačku, nebo aspoň pojídali, co měli ze zabíjačky v zásobách – prdelačka, jitrnice, jelita, škvarky, až po vrabce, tedy pečené maso z plece a bůčku, nebo výpečky.
K obědu si dnes můžeme dát tradiční vepřo, knedlo, zelo připravené z toho nejtučnějšího masa.
A komu nějaké to tučné zbude, a má doma klasická kamna nebo sporák, který jde pustit na opravdu hodně nízkou teplotu, může zbytky tučného zužitkovat na ohromnou dobrotu podle návodu paní Marie Kosové: „Když byste měli hodně tučný bůček nebo po zabíjačce nějaké výpečky a zbude z nich to tlusté maso – někdo to mele nebo dokonce vyhodí, ale moje maminka to tlusté maso nakrájela na kousky a nechala na plechu a postavila to na kamna, kde se to jen trochu nahřívalo a ono to tam celé dopoledne i odpoledne probublávalo, tak to bylo to nejlepší, co existovalo na chleba,“ vzpomíná na um své maminky zkušená kuchařka.
Po mnoha hodinách rozpouštění na mírné teplotě se z tučného masa stane lahůdka, která když se nechá zchladit a ztuhnout, je na chlebu královským pokrmem. Jestli to stihnete dnes, na tučný čtvrtek, třeba k večeři, bude to jedině dobře. A když ne, dejte si vepřo knedlo zelo a tučné zbytky třeba zítra – pár dní na mlsání ještě máme.
Související
-
Polévka z pečených rajčat
Hustá polévka, která nahradí celé plnohodnotné jídlo, zvláště když si k ní dáte pořádný kus pečiva.
-
Mrkvové řezy s ořechy
Když v dezertu křupne ořech, bývá to radost, však i ořechové dorty patří k oblíbeným a ořechy se často přidávají do bábovek nebo řezů.
-
Grilovaná polenta
Dnes připravíme přílohu, na kterou při běžném vaření hned tak nepomyslíme. Je to kukuřičná polenta, která je jak velmi dobrá, ale také dost variabilní.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.