Koláčky s tvarohem

Malé slavnostní koláčky z kynutého těsta s různými náplněmi už mnohokrát pekla Lenka Šustrová z oblastní Charity Žďár nad Sázavou.

Potřebujeme:

500 g hladké výběrové mouky
1lžičku soli
2 žloutky
1 vanilkový pudink,
1 vanilkový cukr
200 ml oleje
250 ml mléka
3 lžíce moučkového cukru
1 kostku droždí

„Recept je na 40 – 50 malých koláčků. Rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru a mléka a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme hladkou mouku a přidáme postupně všechny ingredience a promícháme,“ vysvětluje Lenka Šustrová.

Těsto se nemusí nechávat kynout, protože dokyne v troubě. Opatrně se rozválí a Lenka doporučuje kolečka vykrajovat skleničkou, aby byly všechny koláčky stejně velké.

Těsto je výborné, protože díky pudinkovému prášku voní po vanilce. A ještě lepší jsou do něj náplně – můžete si udělat ořechovou, makovou nebo jablečnou, ale já nedám dopustit na tvarohovou.

„Na tvarohovou náplň si připravíme jeden tvaroh, jedno vejce, citronovou kůru, moučkový cukr a přidáme rozinky. Kdo chce, může si je namočit v rumu,“ usmívá se Lenka. „Na náplň můžeme přidat povidla a drobenku. Kraje koláčků potřeme rozšlehaným bílkem, které zředíme trochou studené vody a koláčky poklademe na plech na pečící papír.“ Koláčky jsou v troubě rozehřáté na 180 stupňů hotové asi za 12 minut.

Vidíte, nakonec po trochu delší přípravě je samotné pečené docela rychlé. A za odměnu máme nezapomenutelnou dobrotu ke kávě.

autor: dak