Mrkvové řezy s ořechy

Největší audioportál na českém internetu

Mrkvové řezy | Foto: Dáša Kubíková, Český rozhlas

Mrkvové řezy

Když v dezertu křupne ořech, bývá to radost, však i ořechové dorty patří k oblíbeným a ořechy se často přidávají do bábovek nebo řezů.

Ty dnešní řezy, které si můžeme upéct kdykoli během roku, pokud máme zásobu ořechů, jsou také ze strouhané mrkve.

Ingredience
  • 300 g špaldové mouky (i jiné)
  • 200 g rozmixovaných ořechů
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 500 g jemně nastrouhané mrkve
  • 170 g třtinového cukru
  • 100 g rozinek
  • 3 velká vejce
  • 50 ml oleje
  • 200 ml mléka
  • Na ozdobu:
  • 250 ml šlehačky
  • 200 g bílého jogurtu
  • 1 lžíce cukru

Všechny další ingredience a postup pečení nám poví Eva Stella Wasserbauerová, která připravuje kuchařskou inspiraci pro žďárský Bezobalík. „Potřebujeme 300 g mouky, já jsem použila tu špaldovou celozrnnou, ale můžete jakoukoliv.

200 g rozmixovaných vlašských ořechů, 2 lžičky jedlé sody, 0,5 kg strouhané mrkve, doporučuji nastrouhat na jemno, 170 g třtinového cukru, 100 g rozinek, doporučuji namočit do vody předem. Měla jsem 3 velká vejce, případně 4 menší vejce, 50 ml oleje a 200 ml mléka. Tuto směs připravíme v míse, zvlášť doporučuji rozšlehat vejce s olejem a s mlékem, potom přidáme do sypké směsi a do mrkve nastrouhané.

Je to vhodné na střední plech, opatrně vmícháme na předem vyložený plech pečícím papírem a pečeme na 170 °C na horkovzduch zhruba 40-45 minut, podle toho, jak vám peče trouba. Necháme vychladnout, až nám upečené řezy vystydnou, ozdobíme je krémem, který vytvoříme tak, že smícháme 250 ml šlehačky a poté k nim přidáme 200 ml smetanového bílého jogurtu, ochutíme jednou lžící moučkového cukru.“

autor: dak

Mohlo by vás zajímat