Květáková polévka se slaninou
Je čas na další velký hrnec polévky, která vždycky zasytí i zahřeje. Z té velké pěkné hlávky květáku, co se mi podařilo koupit, si dáme půlku stranou a tu druhou rozebereme na růžičky. Do polévky budeme potřebovat ještě pár brambor, jednu mrkev, slaninu a koření.
Okrájíme mrkev a nastrouháme na jemném struhadle, oloupeme brambory a nakrájíme na kostičky. Stejně tak si nakrájíme deset deka slaniny na kostičky a stranou si dáme dva až tři plátky, protože se budou hodit na konci vaření!
- 1/2 květáku
- 2 brambory
- 1 mrkev
- vývar nebo voda
- 150 g slaniny
- máslo
- drcený kmín (může být i římský)
- muškátový oříšek
- sůl
Pak vezmeme velký hrnec a v něm na troše másla slaninu orestujeme. Do hrnce postupně vhodíme a orestujeme mrkev – než pustí barvu, potom zalijeme vodou nebo vývarem, pokud jej máme předem připravený, a vhodíme květák a brambory.
Polévku osolíme, přidáme špetku muškátového oříšku, který se ke květáku velmi hodí a špetku drceného kmínu. Pokud chcete lehce exotickou chuť, může to být římský kmín, který krásně orientálně voní.
Uvaříme do změknutí. Než bude polévka hotová, odložené plátky slaniny nakrájíme na proužky podle počtu talířů a upražíme je, aby pěkně křupaly. Polévku nalijeme a každou porci ozdobíme křupavým plátkem slaniny.
Související
-
Květákové řezy
Zapečený květák na různé způsoby jste určitě zkoušeli. Pokud chcete zkusit další nový recept, jeden bych měla. Výsledkem jsou květákové řezy.
-
Květákové placičky
Květákové placičky jistě zaujmou ty z vás, kteří nemají prioritu v masitých pokrmech. Květák je vděčná zelenina, která se pokaždé nemusí obalovat a smažit. Květákov...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.