Květáková polévka se slaninou

Květáková polévka se slaninou
Je čas na další velký hrnec polévky, která vždycky zasytí i zahřeje. Z té velké pěkné hlávky květáku, co se mi podařilo koupit, si dáme půlku stranou a tu druhou rozebereme na růžičky. Do polévky budeme potřebovat ještě pár brambor, jednu mrkev, slaninu a koření.
Okrájíme mrkev a nastrouháme na jemném struhadle, oloupeme brambory a nakrájíme na kostičky. Stejně tak si nakrájíme deset deka slaniny na kostičky a stranou si dáme dva až tři plátky, protože se budou hodit na konci vaření!
- 1/2 květáku
- 2 brambory
- 1 mrkev
- vývar nebo voda
- 150 g slaniny
- máslo
- drcený kmín (může být i římský)
- muškátový oříšek
- sůl
Pak vezmeme velký hrnec a v něm na troše másla slaninu orestujeme. Do hrnce postupně vhodíme a orestujeme mrkev – než pustí barvu, potom zalijeme vodou nebo vývarem, pokud jej máme předem připravený, a vhodíme květák a brambory.
Polévku osolíme, přidáme špetku muškátového oříšku, který se ke květáku velmi hodí a špetku drceného kmínu. Pokud chcete lehce exotickou chuť, může to být římský kmín, který krásně orientálně voní.
Uvaříme do změknutí. Než bude polévka hotová, odložené plátky slaniny nakrájíme na proužky podle počtu talířů a upražíme je, aby pěkně křupaly. Polévku nalijeme a každou porci ozdobíme křupavým plátkem slaniny.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.