Vepřová panenka se špeclemi a houbami
Dnešní dobrotou k obědu nebo třeba večeři může být vepřová panenka s neobvyklou přílohou, silnou omáčkou a houbami na sádle a bylinkách.
- vepřová panenka
- čerstvé bylinky
- sůl, pepř
- špecle
- houby
- sádlo
- baby špenát
- čerstvé bylinky
- omáčka demiglace
Doporučuje ji Josef Doležálek, šéfkuchař z Panského domu v Chotěboři jako u nich v poslední době velmi úspěšnou kombinaci. Přidává také nástin, jak se celý chod dělá: „Panenku naložíme do pepře a soli a čerstvých bylinek, opečeme ji na oleji a dáme ji do trouby na 180 stupňů na 12 minut, aby byla uprostřed hezky růžová. Špecle děláme z polohrubé mouky, hrubé mouky, dáváme tam hromadu vajíček, vodu, sůl a pažitku.
- Špecle:
- 500 g mouky (hrubá +polohrubá)
- 3 vejce
- 1 lžička soli
- perlivá voda do těsta
- pažitka
Protlačíme přes síto podobně jako halušky do horké vody, kde se vaří. Pak ty špecle restujeme na vepřovém sádle s houbami, které děláme také na bylinkách čerstvých se solí a pepřem. Používáme na to krémové žampiony. Nakonec do toho zapícháme baby špenát,“ říká kuchař.
Potvrdil také, že se dají místo kupovaných žampiónů vzít i čerstvě nasbírané houby s lesa. Recept pak už jen dotvoří špenát a silná tmavá omáčka demiglace, o které už jsme si tady také povídali.
„Ta omáčka, ta se dělá z upečených vepřových kostí, které se pak vaří s kořenovou zeleninou, rajčatovým protlakem a červeným vínem.“ Demiglace je proto lepší mít hotový a k panence a špeclím, které jsou jednodušší, a hlavně rychlejší na přípravu, použít omáčku ze zásob.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka