Vepřová panenka se špeclemi a houbami

Dnešní dobrotou k obědu nebo třeba večeři může být vepřová panenka s neobvyklou přílohou, silnou omáčkou a houbami na sádle a bylinkách.

Ingredience
  • vepřová panenka
  • čerstvé bylinky
  • sůl, pepř
  •  
  • špecle 
  • houby
  • sádlo
  • baby špenát
  • čerstvé bylinky
  • omáčka demiglace

Doporučuje ji Josef Doležálek, šéfkuchař z Panského domu v Chotěboři jako u nich v poslední době velmi úspěšnou kombinaci. Přidává také nástin, jak se celý chod dělá: „Panenku naložíme do pepře a soli a čerstvých bylinek, opečeme ji na oleji a dáme ji do trouby na 180 stupňů na 12 minut, aby byla uprostřed hezky růžová. Špecle děláme z polohrubé mouky, hrubé mouky, dáváme tam hromadu vajíček, vodu, sůl a pažitku.

Ingredience
  • Špecle:
  • 500 g mouky (hrubá +polohrubá)
  • 3 vejce
  • 1 lžička soli
  • perlivá voda do těsta
  • pažitka

Protlačíme přes síto podobně jako halušky do horké vody, kde se vaří. Pak ty špecle restujeme na vepřovém sádle s houbami, které děláme také na bylinkách čerstvých se solí a pepřem. Používáme na to krémové žampiony. Nakonec do toho zapícháme baby špenát,“ říká kuchař.

Potvrdil také, že se dají místo kupovaných žampiónů vzít i čerstvě nasbírané houby s lesa. Recept pak už jen dotvoří špenát a silná tmavá omáčka demiglace, o které už jsme si tady také povídali.

„Ta omáčka, ta se dělá z upečených vepřových kostí, které se pak vaří s kořenovou zeleninou, rajčatovým protlakem a červeným vínem.“ Demiglace je proto lepší mít hotový a k panence a špeclím, které jsou jednodušší, a hlavně rychlejší na přípravu, použít omáčku ze zásob.

autor: dak

Související

  • Panenka v pancettě s grilovanou zeleninou

    Pokud chcete ten nejlepší kousek vepřového masa, pak je to docela určitě panenka – úzký libový váleček, který se ale nevysuší a zůstává šťavnatý a chutný v jakékoli úpravě.

  • Vepřová panenka s tymiánem

    K létu patří grilování a my si dnes dáme jedno z nejchutnějších mas, které se na grilu dá připravit – vepřovou panenku.

  • Houby s balzamikovým glazé

    Podzim je letos nádherný a vydařený a houby rostou i teď v říjnu. A to je skvělé, protože s houbami v kuchyni můžeme pořád zkoušet nové věci.