Panenka v pancettě s grilovanou zeleninou

Pokud chcete ten nejlepší kousek vepřového masa, pak je to docela určitě panenka – úzký libový váleček, který se ale nevysuší a zůstává šťavnatý a chutný v jakékoli úpravě.

Panenka se hodí pro medailonky nebo pečení vcelku. Kuchaři mají v oblibě přípravu sous-vide, tedy zavakuované maso vařené na velmi nízkou teplotu, doporučuje se 58 stupňů na hodinu a půl. Potom se ze sáčku vyndáme a obalíme v plátcích pancettě, tedy italské šunky. 

Ingredience
  • 1 vepřová panenka
  • sůl, bílý pepř
  • máslo
  • olivový olej
  • 4 plátky pancetty
  • zelenina dle chuti
  • bylinky

Takto připravenou panenku ochutí kuchař Lukáš Novák z Penzionu Mahler v Kalištích solí a bílým pepřem a orestuje na grilu, aby pancetta křupala. „Ta panenka je udělaná v sous-vide, a obalená v pancettě, jen s máslem,“ říká. Panenka v této úpravě může být doplněná grilovanou zeleninou - cukety, rajčátka, kousky mrkve, baby kukuřice a podobně. Ale tady zase pozor, kuchař radí, ať zelenina není příliš doměkka.

„Zprudka se to musí opéct na pánvičce, a pak to jenom pozvolna dodělávat v troubě s máslem, olivovým olejem a bylinkami. Sůl, bílý pepř, víc to nepotřebuje,“ dodává kuchař.

Přílohou k panence v pancettě a grilované zelenině nemusí být nic, pokud vám zelenina stačí, ale pokud chcete naopak dokonale upravený chod, třeba pro víkendový nebo slavnostní oběd, pak můžete zvolit gratinované brambory.

autor: dak

Související