Panenka v pancettě s grilovanou zeleninou
Pokud chcete ten nejlepší kousek vepřového masa, pak je to docela určitě panenka – úzký libový váleček, který se ale nevysuší a zůstává šťavnatý a chutný v jakékoli úpravě.
Panenka se hodí pro medailonky nebo pečení vcelku. Kuchaři mají v oblibě přípravu sous-vide, tedy zavakuované maso vařené na velmi nízkou teplotu, doporučuje se 58 stupňů na hodinu a půl. Potom se ze sáčku vyndáme a obalíme v plátcích pancettě, tedy italské šunky.
- 1 vepřová panenka
- sůl, bílý pepř
- máslo
- olivový olej
- 4 plátky pancetty
- zelenina dle chuti
- bylinky
Takto připravenou panenku ochutí kuchař Lukáš Novák z Penzionu Mahler v Kalištích solí a bílým pepřem a orestuje na grilu, aby pancetta křupala. „Ta panenka je udělaná v sous-vide, a obalená v pancettě, jen s máslem,“ říká. Panenka v této úpravě může být doplněná grilovanou zeleninou - cukety, rajčátka, kousky mrkve, baby kukuřice a podobně. Ale tady zase pozor, kuchař radí, ať zelenina není příliš doměkka.
„Zprudka se to musí opéct na pánvičce, a pak to jenom pozvolna dodělávat v troubě s máslem, olivovým olejem a bylinkami. Sůl, bílý pepř, víc to nepotřebuje,“ dodává kuchař.
Přílohou k panence v pancettě a grilované zelenině nemusí být nic, pokud vám zelenina stačí, ale pokud chcete naopak dokonale upravený chod, třeba pro víkendový nebo slavnostní oběd, pak můžete zvolit gratinované brambory.
Související
-
Tagliatelle se sušenými rajčaty a panenkou
Vepřová panenka je u nás velice oblíbené maso, protože ať ji připravím na jakýkoliv způsob, všem chutná.
-
Plněná panenka ve slaninovém kabátku
Chcete poradit, jak vytvořit s minimem námahy vynikající oběd, který každého ohromí? Přesně taková je plněná vepřová panenka.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka