Houby s balzamikovým glazé

Podzim je letos nádherný a vydařený a houby rostou i teď v říjnu. A to je skvělé, protože s houbami v kuchyni můžeme pořád zkoušet nové věci.

Mykoložka Kateřina Pauzarová má houbových receptů spoustu, takže žádnou klasickou smaženici ani řízky jsem o dní nečekala. Její recept na houbovou delikatesu na ledovém salátu mě ale naprosto nadchl. 

Ingredience
  • miska hub
  • olivový olej
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžičky přírodního cukru
  • 2 naběračky hovězího vývaru 
  • 2 lžičky balsamikového octa
  • sůl, pepř

„Houby s balzamikovým glazé – nejprve jsem je orestovala na olivovém oleji, pak jsem je pokrájela na plátky. Na pánev jsem dala jeden nakrájený stroužek česneku na malé kousíčky. Je potřeba to jen lehce zarestovat, aby česnek nezhořkl, a do tohoto základu se vloží nakrájené houby. Přesypnou se dvěma lžičkami přírodního cukru, který se nechá zkaramelizovat, a pak se to podlije hovězím vývarem. Já doporučuju fakt si dát vařit hovězí polévku, a ten vývar použít na zředění tady toho jídla. Takže se to podlije dvěma naběračkami hovězího vývaru, vloží se tam dvě lžičky balsamikového octa, dosolí se to, dopepří a nechá se to lehce zredukovat.“

Je to výborné, když si to vmícháte do ledového salátu. „Nakrájíte si ledový salát, do něho rajčátka, a jenom se to jenom zakápne olivovým olejem a balsamikovým octem, tak toto je taková obměna, salát trochu jinak. S těmi houbami je to moc chutné,“ říká Kateřina Pauzarová. 

Až budete mít nasbíraný zase plný košík a budete si říkat, že už nevíte, co s tím, zkuste právě takto orestované houby se zkaramelizovaným cukrem, hovězím vývarem a balsamikovým octem na salátu.

autor: dak

Související

  • Rozmačkané brambory

    Brambory jsou opravdu úžasné a na podzim, kdy bývají čerstvě vykopané ze země, chutnají nejlépe v těch nejjednodušších úpravách. 

  • Houby podle Jardy Hypochondra

    Miluju sbírání hub a určitě nejsem sama, však to potvrzují i spousty aut zaparkovaných v těchto dnech na kraji lesů a houbaři s plnými košíky.