Vepřová panenka s tymiánem
K létu patří grilování a my si dnes dáme jedno z nejchutnějších mas, které se na grilu dá připravit – vepřovou panenku.
S tou se dají dělat ohromné věci, u nás mají velký úspěch medailonky – malé silnější plátky dělané na grilu. Panenka se dá také okořenit a upéct v troubě.
- vepřová panenka
- sůl
- tymián
- olivový olej
Když chceme dát přednost grilování, není to vůbec žádný problém, ale šéfkuchař restaurace Měšťanský pivovar v Polné Svatoslav Rychtecký doporučuje u panenky zkombinovat obě možnosti, aby maso zůstalo pěkně šťavnaté. „Očištěnou vepřovou panenku si lehce nasolíme, potřeme olivovým olejem a posypeme nasekaným tymiánem a necháme odležet dvě až tři hodinky. Odleženou panenku pak ogrilujeme na pánvi nebo na venkovním grilu ze všech stran. Můžeme buďto zvolna na pánvi 4 minuty z každé strany nebo ji opéct zprudka a pak ji dát na 15–20 minut do trouby. Z té trouby je víc šťavnatá. Pak už ji jenom rozkrojíme a podáváme růžovou stranou nahoru.“
Když je panenka menší, stačí ji rozkrojit šikmo jen na dvě poloviny, aby byl vidět krásně šťavnatý vnitřek. Podáváme s grilovanou zeleninou, stačí jen pár kousků, aby na talíři vypadaly krásně barevně, a doplníme přílohou. Svatoslav Rychtecký doporučuje bramborové špalíčky předvařené a pak opečené na másle.
Související
-
V polenském pivovaru v Polné se vaří jen v restauraci. Vaření piva se tam v budoucnu možná vrátí
Když byla polenská restaurace Měšťanský pivovar ještě skutečným pivovarem, trávil v něm své dětství spisovatel Bohumil Hrabal.
Nejnovější recepty
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka