Vepřová panenka s pečenou zeleninou
Když se pouštíme do vaření s vepřovou panenkou, je to většinou záruka vynikajícího jídla. Do jídelníčku by ale měla patřit i zelenina, a tak si ji dnes k panence přidáme.
Vezmeme cuketu, lilek a červenou papriku, ať to máme pěkně pestré, omyjeme a nakrájíme na kousky.
- 700 g vepřové panenky
- 1 cuketa
- 1 lilek
- 1 červená paprika
- 1 cibule
- jarní cibulka
- 100 ml olivového oleje
- máslo
- hladká mouka
- sůl, pepř
Přidáme nakrájenou cibuli osolíme, opepříme a vložíme do pekáčku. Zalijeme olivovým olejem a pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů asi dvacet minut, a dopečeme stejnou dobu na nižší teplotu, 160 °C. Vepřovou panenku zvenku osolíme a opepříme a necháme chvíli odpočinout. Pak opékáme na grilu nebo na grilovací pánvi ze všech stran dozlatova. Potom ji přendáme do pekáčku k zelenině a dopečeme asi deset minut společně.
Výpek z pánve zasypeme trochou hladké mouky, přidáme máslo a necháme provařit. Mezitím panenku vytáhneme z trouby, necháme odstát a teprve potom krájíme na plátky. Podáváme se šťouchanými brambory s jarní cibulkou a upečenou zeleninou přelité výpekem.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.