Zapečený chřest se šunkou

Jemné zelené nebo bílé stonky chřestu způsobují labužníkům na celém světě o něco příjemnější jaro, kdy chřest dozrává.

V obchodech je k mání, tak si pojďme vyzkoušet jeden z oblíbených receptů! Budeme potřebovat asi tři čtvrtě kila chřestu, osm plátků sušené šunky, 15 deka sýru, kelímek smetany ke šlehání, vajíčko, máslo, cukr a citrónovou šťávu, sůl, pepř a čerstvou petrželku.

Ingredience
  • 800 g chřestu
  • 8 plátků sušené šunky
  • 150 g tvrdého sýru
  • 1 vejce
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • šťáva z 1 citronu
  • 1 lžička cukru
  • máslo
  • sůl, pepř
  • petrželka

Nejprve si rozpálíme troubu na dvě stě dvacet stupňů, a zatímco se nahřívá, omyjeme chřest, odřízneme stonkům tvrdé konce a oloupeme je. To se dělá dobře škrabkou na brambory. Povaříme je ve vodě, kterou osolíme a ochutíme lžičkou cukru, šťávou z jednoho citronu a lžičkou másla. Stačí povařit minutu, aby chřest změknul, a přelijeme studenou vodou, aby zůstal pěkně zelený. Zapékat budeme klasicky - rozšleháme vejce, přidáme strouhaný sýr a smetanu, osolíme a nastrouháme čerstvý pepř.

V menší zapékací misce potřeme dno a stěny máslem. Každý stonek chřestu obalíme plátkem sušené šunky a zalijeme vaječnou směsí. Zapékáme asi půl hodiny, než je povrch zlatavý. Chřest je velmi dobrý s vařenými bramborami posypaný nasekanou petrželkou.

autor: dak

Mohlo by vás zajímat