Zapečený chřest se šunkou
Jemné zelené nebo bílé stonky chřestu způsobují labužníkům na celém světě o něco příjemnější jaro, kdy chřest dozrává.
V obchodech je k mání, tak si pojďme vyzkoušet jeden z oblíbených receptů! Budeme potřebovat asi tři čtvrtě kila chřestu, osm plátků sušené šunky, 15 deka sýru, kelímek smetany ke šlehání, vajíčko, máslo, cukr a citrónovou šťávu, sůl, pepř a čerstvou petrželku.
- 800 g chřestu
- 8 plátků sušené šunky
- 150 g tvrdého sýru
- 1 vejce
- 1 kelímek smetany ke šlehání
- šťáva z 1 citronu
- 1 lžička cukru
- máslo
- sůl, pepř
- petrželka
Nejprve si rozpálíme troubu na dvě stě dvacet stupňů, a zatímco se nahřívá, omyjeme chřest, odřízneme stonkům tvrdé konce a oloupeme je. To se dělá dobře škrabkou na brambory. Povaříme je ve vodě, kterou osolíme a ochutíme lžičkou cukru, šťávou z jednoho citronu a lžičkou másla. Stačí povařit minutu, aby chřest změknul, a přelijeme studenou vodou, aby zůstal pěkně zelený. Zapékat budeme klasicky - rozšleháme vejce, přidáme strouhaný sýr a smetanu, osolíme a nastrouháme čerstvý pepř.
V menší zapékací misce potřeme dno a stěny máslem. Každý stonek chřestu obalíme plátkem sušené šunky a zalijeme vaječnou směsí. Zapékáme asi půl hodiny, než je povrch zlatavý. Chřest je velmi dobrý s vařenými bramborami posypaný nasekanou petrželkou.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka