Vegetariánské spaghetti carbonara

Uhlířské špagety neboli spaghetti carbonara mají ve svém základu vajíčka, česnek a slaninu. Co ale dělat, když je má někdo velice rád, ale je přitom vegetarián? 

Ingredience
  • porce špaget
  • 1 vejce + 1 žloutek
  • olivový olej
  • 5 - 6 stroužků česneku
  • sůl, pepř
  • strouhaný parmezán

Chuť slaniny nepostrádá, když dá do jídla velkou spoustu česneku. „Tak já jelikož nejím maso, ale zároveň miluju těstoviny carbonara, tak jsem vymyslel svoji vlastní verzi bez slaniny. Vezmu hodně, hodně česneku, klidně pět, šest stroužků na jednu porci, nakrájím to na velmi jemné plátky, osmahnu na olivovém oleji opravdu dozlatova, aby olej chytl tu chuť česneku,“ říká barista a příležitostný amatérský kuchař Tadeáš Stránecký.

Mezitím si uvaříme špagety a dále si do misky vedle nachystáme vajíčkovou směs, která do špaget patří. Na jednu porci by mělo přijít jedno vajíčko a jeden žloutek, do toho hodně sýra. „Italové vám řeknou, že do toho patří formaggio peccorino, ale to u nás není lehké sehnat, takže stačí parmezán. Takže tak přidáme sýr, sůl, pepř a měl by vzniknout taková tuhá kašička. Aby se vajíčka nesrazila, tak je důležité je natemperovat, to znamená - vezmeme lžíci nebo naběračku vařící vodu z těch špaget a postupně ji přilíváme k vajíčkům, zatímco je mícháme, takže ta vajíčka si postupně zvykají na vyšší teplotu a nesrazí se,“ radí Tadeáš Stránecký.

Ve chvíli, kdy jsou hotové špagety, slijeme z nich vodu, vypneme sporák a hodíme je do pánve k  oleji, trošku je osmahneme, přidáme vajíčkovou směs a to je vlastně hotovo. Na talíři můžeme špagety posypat dalším sýrem. Oblíbené rychlé jídlo, které v této úpravě potěší i vegetariány a funguje to!

autor: dak

Související

  • Cuketové špagety

    Pro milovníky zeleninových jídel mám vynikající tip na vydatný pokrm jen a pouze ze zeleniny. 

  • Smetanové špagety

    Inspirace k obědu může přijít ze všech stran a využívám taky každou svou návštěvu. Australský cestovatel Anthony McCarthy doma strašně rád vaří a celá rodina to ocení.

  • Špagety s jednoduchou omáčkou

    Žádné velké štráchy s vařením, dnes si uděláme jednoduché špagety. Začneme omáčkou, které se říká sugo – nakrájíme cibuli na malé kousky a orestujeme dozlatova na ...