Cuketové muffiny
Pekli jste někdy muffiny z cuket? Já už ze všeho možného, ale cuketu jsem zatím nezkusila. Přitom je to vlastně podobné jako péct cuketu na plechu jako slaný koláč nebo třeba sladký perník s čokoládou a perníkovým kořením.
- 1 střední cuketa
- 1 velká brambora
- 60 g hladké mouky
- 120 g strouhaného sýra
- 2 jarní cibulky
- sušený česnek
- mletá paprika
- sůl
- pepř
Základ těsta na slané muffiny se sýrem je ze středně velké nastrouhané cukety a jedné větší nastrouhané syrové brambory.
Po vymačkání přebytečné vody se k tomu přidá 60 gramů hladké mouky a dvě jarní cibulky nakrájené na jemná kolečka. Pak na řadu přichází strouhaný sýr – může být parmazánového typu, ale klidně i eidam nebo gouda, pokud vám v ledničce přebývá deset až dvanáct deka.
Slané těsto je potřeba okořenit, a tak vytáhneme kořenky, čajovou lžičku a sypeme – sušený česnek se solí, mletý pepř, trochu mleté papriky – a důkladně promícháme.
Troubu předehřejeme na 190 stupňů, vymažeme si plechovou formu na 12 muffinů olivovým nebo řepkovým olejem a plníme těstem do tří čtvrtin. Pečeme asi 25 minut, až povrch zezlátne, muffiny jsou hotové.
Tahle jednohubka se vlastně nemusí podávat jako oficiální jídlo, hodí se do krabičky třeba na výlet, ale když nikam nejdeme, i tak si pochutnáme – můžeme posypat strouhaným sýrem a bylinkami ze zahrádky.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.