Domácí žervé

Vyrobit si doma vlastní sýr má spoustu výhod – ochutíte si ho, jak chcete, množství zvolíte podle spotřeby doma, a pokud máte zdroj domácího mléka, navíc bude sýr chutný a čistý.

Na krémový sýr typu žervé podle některých návodů stačí jen smíchat jogurt se zakysanou smetanou v poměru tři ku jedné, nechat působit jogurtové kultury přes noc a vykapat syrovátku přes plátýnko a máte sýr.

Další způsob je za použití sýrových kultur, které buď seženete v zemědělských potřebách na internetu a nebo už je doma máte, pokud se výrobě sýrů věnujete častěji.

Ingredience
  • 1 l mléka
  • sýrařská kultura
  • sůl
  • bylinky

Jak říká Martina Sejkorová ze žďárského rodinného centra Srdíčko, k litru mléka stačí přidat jen pár krystalek této kultury: „Potřebujeme sýrařskou kulturu a digitální teploměr, abychom mohli měřit teplotu mléka. Zahřejeme na teplotu 36 stupňů, tedy lidského těla, kdybychom ho zahřáli více, tak by ta kultura chcípla. Stačí jí jen pár krystalek z toho prášku té kultury. Zamícháme a necháme odležet. Když chceme tvarohovější a měkčí sýr, tak necháme odležet přes noc v lednici. Když to necháme noc a půl dne, tak potom na čtyřiceti stupních, ono to mléko krásně ztvarohovatí a pak už ho jenom necháme překapat přes plátýnko. Vznikne husté žervé, které už jenom dochutíme solí a bylinkami,“ říká.

Buď vyložíme plátýnkem řídké síto, nebo si můžeme rovnou pořídit hustší sýrařské sítko. Vykapanou syrovátku nemusíme vylévat, pokud pečeme domácí chléb, dá se použít do těsta.

A pak na tento chléb namažeme domácí žervé a máme úžasnou svačinku.

autor: dak