Domácí žervé
Vyrobit si doma vlastní sýr má spoustu výhod – ochutíte si ho, jak chcete, množství zvolíte podle spotřeby doma, a pokud máte zdroj domácího mléka, navíc bude sýr chutný a čistý.
Na krémový sýr typu žervé podle některých návodů stačí jen smíchat jogurt se zakysanou smetanou v poměru tři ku jedné, nechat působit jogurtové kultury přes noc a vykapat syrovátku přes plátýnko a máte sýr.
Další způsob je za použití sýrových kultur, které buď seženete v zemědělských potřebách na internetu a nebo už je doma máte, pokud se výrobě sýrů věnujete častěji.
- 1 l mléka
- sýrařská kultura
- sůl
- bylinky
Jak říká Martina Sejkorová ze žďárského rodinného centra Srdíčko, k litru mléka stačí přidat jen pár krystalek této kultury: „Potřebujeme sýrařskou kulturu a digitální teploměr, abychom mohli měřit teplotu mléka. Zahřejeme na teplotu 36 stupňů, tedy lidského těla, kdybychom ho zahřáli více, tak by ta kultura chcípla. Stačí jí jen pár krystalek z toho prášku té kultury. Zamícháme a necháme odležet. Když chceme tvarohovější a měkčí sýr, tak necháme odležet přes noc v lednici. Když to necháme noc a půl dne, tak potom na čtyřiceti stupních, ono to mléko krásně ztvarohovatí a pak už ho jenom necháme překapat přes plátýnko. Vznikne husté žervé, které už jenom dochutíme solí a bylinkami,“ říká.
Buď vyložíme plátýnkem řídké síto, nebo si můžeme rovnou pořídit hustší sýrařské sítko. Vykapanou syrovátku nemusíme vylévat, pokud pečeme domácí chléb, dá se použít do těsta.
A pak na tento chléb namažeme domácí žervé a máme úžasnou svačinku.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.