Cuketové špagety

Pro milovníky zeleninových jídel mám vynikající tip na vydatný pokrm jen a pouze ze zeleniny. 

Přitom talíř plný špaget s omáčkou se zdá jako běžné jídlo, jenže my si je vyrobíme trochu jinak. Naše špagety totiž budou mít zelenou barvu, protože jsou z cukety. Jak na ně? Budou nám stačit dvě delší cukety, asi půl kila cherry rajčátek, česnek, cibule, olivový olej, parmazán, sůl a pepř.

Ingredience
  • 2 střední cukety
  • 500 cherry rajčat
  • 1 menší stroužek česneku
  • 1 cibule
  • parmazán
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • hrst bazalkových listů

Cuketu si omyjeme a škrabkou na špagety naškrábeme na dlouhé proužky. Tady máme v podstatě hotovo, protože žádné vaření v osolené vodě není potřeba, mohou zůstat syrové a dají se tak jíst. Co by se ale dalo doporučit, pokud vás představa pojídání syrové cukety příliš nevoní, je hodit proužky na chvíli na pánev a na trošce olivového oleje je nechat prohřát a malinko změknout. 

Omáčku si vyrobíme snadno – na pánvi orestujeme jemně nakrájenou cibuli a kousky česneku na olivovém oleji. Vhodíme překrájená cherry rajčátka, hrst nasekané bazalky a prohřejeme. Do omáčky se dá přidat prolisovaný česnek, kousek cukety nakrájené na kostičky i strouhaný parmezán. Stačí opravdu jen několik minut, omáčku důkladně dochutit solí a čerstvě mletým pepřem a je hotovo. Na talíř pak navršíme špagety, přelijeme omáčkou a zasypeme další hrstí nasekané bazalky. 

autor: dak

Související