Špagety s jednoduchou omáčkou

Žádné velké štráchy s vařením, dnes si uděláme jednoduché špagety. Začneme omáčkou, které se říká sugo – nakrájíme cibuli na malé kousky a orestujeme dozlatova na oleji, přidáme trochu strouhané mrkve, celeru a česnek. Na to přijde mleté maso a může být i slanina na kostičky. Měli bychom smažit za vysoké teploty a stálého míchání asi 15 minut.

Pak spaříme pár rajčat a oloupeme slupky, nakrájená rajčata pak přidáme o hrnce. Tady se ale dobrovolně přiznám, že se dají použít i kupovaná pasírovaná rajčata, ušetřím tak dost času. K dochucení omáčky můžeme přidat vývar a trochu bílého vína.

Do omáčky patří i bylinky – tymián, šalvěj a bobkový list. Ochutnejte! Obvykle je potřeba dochutit i třtinovým cukrem, rajčata bývají dost kyselá. Nezapomeňte na sůl a pepř! A teď, zatímco se omáčka dál dusí, postavíme vodu na špagety. Po uvaření špaget na skus slijeme vodu, naservírujeme na talíře, přidáme omáčku a posypeme kvalitním strouhaným sýrem – parmazán nebo grana padano jsou ideální. Nakonec dozdobíme bazalkou.

autor: dak