Smetanové špagety
Inspirace k obědu může přijít ze všech stran a využívám taky každou svou návštěvu. Australský cestovatel Anthony McCarthy doma strašně rád vaří a celá rodina to ocení – třeba smetanové špagety. A jak se dělají?
balení špaget
2 cibule
2 stroužky česneku
balení jarní cibulky
2 ančovičky
hrst sušených hub
500 g pasírovaných rajčat
1 šlehačka
petrželka
parmazán
„Začněte tím, že osmahnete cibuli a česnek a jestli máte rádi ryby, můžete přidat ančovičky, mně to s nimi velice chutná. Když se vám směs chutí, které máte, zdá v pořádku, můžete přidat ještě sušené houby, které jdou s ostatními chutěmi skvěle dohromady a nasekanou jarní cibulku,“ říká cestovatel.
„Já mám v tomto jídle rád dva typy cibule. Potom přidáte pasírovaná rajčata, takže omáčka zrůžoví a úplně nakonec přijde šlehačka. To je víceméně všechno. Nechce krátkou chvíli restovat na mírném ohni a mezitím si uvařte špagety al dente, tedy na skus.“
Hotové špagety smícháme s omáčkou. „Já míchám omáčku se špagetami už v hrnci, takže jí hodně klesne na dno. Při servírování si musím dávat pozor, abych každému nabral pořádnou lžíci omáčky,“ doporučuje dále Anthony.
Na talíři můžeme posypat nasekanou petrželkou a strouhaným parmezánem, ať mají špagety pěknou ozdobu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.