Valašská kyselica
Některé polévky jsou tak plné všech chutí, že zastanou celý oběd. Zvlášť, když si člověk párkrát přidá – a to se u vynikající valašské kyselice může snadno stát.
Jak říká nadšený kuchař Matěj Papáček z bistra Chutě pod lampou ve Žďáře nad Sázavou, pokud máme doma kousek špeku, nějakou pikantní klobásu, pár brambor a kysané zelí, uvaříme rychle a ani nás to nebude tolik stát.
- 400 g kysaného zelí
- 100 g špeku
- 1 papriková klobása typu čabajka
- 4 brambory
- 1 cibule
- česnek (množství dle chuti)
- 1 lžíce mouky
- uzená paprika
- nové koření
- bobkový list
- sůl, pepř
"Valašská kyselica je v zimě nejlepší. Je to poměrně rychlý recept, jednoduchý a docela levný. Používá se do ní papriková klobása, ideálně čabajka, ona ta fermentovaná klobása tomu dodá výraznou chuť. Jako základ na cibulku se používá špek, přidává se i sušená uzená paprika. Ten základ je velmi podobný tomu, když děláme guláš, až na to, že místo normálního hovězího masa použijeme ten špek, přidáme čabajku, hezky to na cibulce opečeme a přidáme česnek. Zasypeme to uzenou paprikou, hezky zatáhneme, potom podlijeme vodou a dáme brambory. Zvlášť si uvaříme zelí, protože v kyselém prostředí se brambora nikdy neuvaří a pak to celé smícháme, přidáme bobkový list, nové koření a zahustíme jíškou z části toho špeku, kterou jsme si dali předtím stranou. Teď z ní uděláme jíšku, chvíli povaříme a máme výbornou polévku.“
Zelí, které vaříme zvlášť, přidáme do polévky, až když brambory změknou, aby každá ingredience chutnala tak, jak má.
Související
-
Postní jídla - kucmoch a paprikové zelí
Popeleční středa je první den čtyřicetidenního půstu před Velikonocemi, a pro naše předky a pro křesťany to býval den přísného půstu.
-
Polévka z červeného zelí s brusinkami
Zelňačku s klobásou známe dobře, ale zkusili jste někdy uvařit polévku z červené hlávky zelí? Prý se dělávala v dřívějších dobách, a to v židovské kuchyni.
-
Kvašené zelí, bohatý zdroj vitamínů
Mrazivé dny a jaro v nedohlednu inspirují k jídelníčku, kde bychom našli hodně vitamínů a posílili se proti všudypřítomným bacilům a virům.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.