Polévka z červeného zelí s brusinkami

Zelňačku s klobásou známe dobře, ale zkusili jste někdy uvařit polévku z červené hlávky zelí? Prý se dělávala v dřívějších dobách, a to v židovské kuchyni.

Na přípravu toho není moc potřeba, jaké suroviny nakoupit nám řekne Magda Pojerová, která vaří nejen pro rodinu, ale i pro hosty v bytové restauraci. „Ty sušené brusinky předem namočíme do vody, a lehce je povaříme ve vodě. Jakmile popraskají, tak je propasírujeme přes síto. Červené zelí nakrájíme nadrobno a dáme vařit do hrnce, osolíme, opepříme, přidáme k němu brusinky i se šťávou a společně uvaříme doměkka.“

Ingredience
  • 1 hlávka červeného zelí
  • 200 g sušených brusinek
  • 2 vejce
  • 200 ml zakysané smetany
  • sůl, pepř
  • cukr
  • ocet

„Zatímco se vaří, rozšleháme dvě vajíčka se zakysanou smetanou. Když je zelí měkké, polévku dochutíme octem a špetkou cukru tak, aby měla jemně sladkokyselou chuť.“

Vypneme sporák a mimo oheň vmícháme rozšlehaná vejce a smetanu. Pozor, aby už polévka nevařila, vajíčka se smetanou se do ní přidávají až úplně nakonec. Hezky to vypadá, když se na polévce udělá takový světlý kopeček smetany, který pak hotovou polévku naředí a dodá špetku zakysané chuti.

Přestože je recept starý, jde nakonec o velmi zdravou, lehkou a moderní polévku, tak si nechte chutnat!

autor: dak

Související

  • Zavářky a svítek do polévky

    Vývar je hotový, sahám do spíže po nudlích a ony nikde. Už párkrát se mi to stalo, ale žádný problém. Náhradních dobrot do polévky je spousta a dají se připravit za chvíli.

  • Žitné bramboráky

    Bramborák nepatří právě mezi zdravá jídla, ale když se udělá chytře, nemusíme z něho vůbec mít špatné svědomí.