Bramborové šišky s jablečným rozvarem, karamelem a máslovou strouhankou

Bramborové šišky – kdo by si je nedal, kdo by na ně nevzpomínal z dětství, jako na svou oblíbenou pochoutku – šišky s mákem.

Každá taková dobrota se ale dá obměnit, jak se ukázalo na soutěži pro mladé kuchaře o bramborovou pochoutku vysočiny na havlíčkobrodské obchodní akademii a hotelové škole. Student Matěj oboru kuchař číšník z humpolecké střední školy informatiky a cestovního ruchu se na ní blýskl svým nápadem přidat k bramborovým šiškám jablka, skořici, karamel, opraženou strouhanku a spoustu másla.

Ingredience
  • bramborové šišky pro 4 osoby
  • Jablečný rozvar:
  • 400 g nakrájených jablek
  • vanilkový cukr
  • skořice
  • třtinový cukr na karamel
  • strouhanka
  • moučkový cukr dle chuti
  • 100 g másla

Tady je jeho návod: „Nejprve si uděláme podle klasického receptu z bramborového těsta šišky. Potom si připravíme si z jablek rozvar, to znamená, uvaříme si vodu a do té hodíme nakrájená jablka, když se začnou vařit, přidáme do vody skořici a vanilkový cukr, zamícháme a vodu necháme vyvařit, aby ovoce změklo. Potom si připravíme karamel – rozpustíme cukr na pánvi. Potom si připravíme strouhanku na másle, přidáme trochu cukru, rozpustíme si máslo, smícháme. Nakonec šišky přelijeme jablečným rozvarem, pokapeme karamelem, zasypeme strouhankou a přelijeme máslem.“

Zní to báječně, i když budeme potřebovat hned několik nádob – na bramborové těsto a potom na uvaření šišek, další na jablečný rozvar, pánev na karamel a také rendlík na strouhanku a rozpuštění másla. Dohromady to všechno ale vytvoří úžasný sladký oběd nebo dezert, na který bude každý ještě dlouho vzpomínat.

autor: dak