Kvašené zelí, bohatý zdroj vitamínů

Zelí zcedíme, přidáme jedno vejce, medvědí česnek (může být i sušený, ale je lepší čerstvý), osolíme, opepříme a promícháme

Mrazivé dny a jaro v nedohlednu inspirují k jídelníčku, kde bychom našli hodně vitamínů a posílili se proti všudypřítomným bacilům a virům. V zimě toho naši předkové moc jíst nemohli – ve sklepě byly hlavně brambory, mrkev, obilí a to nejdůležitější pro naše zdraví - hlávky zelí. Kdybychom jedli jako oni, určitě bychom vařili a pekli ze zelí každou chvíli.

Propagátorka zdravé stravy Iva Georgievová také doporučuje zelí jíst co nejčastěji, zejména zelí kvašené, které obsahuje nejvíc vitamínu C a vitamínu B12. Stačí nakoupit uzavíratelné sklenice a nemusíme ani šlapat zelí v sudu.

1 hlávka zelí
1 lžíce soli
kmín, kopr, koření podle chuti

„Na jedno zelí dávám jednu vrchovatou lžíci soli a pak to zelí nakrouhám na tenko. Zelí prosolím a přidám tam kmín nebo kopr. Používám takové sklenice s pantem a to zelí do nich napěchuju. Pant zavřu a asi za pět hodin jej pootevřu a dám pod sklenici talířek, aby mohla voda odtékat,“ radí Iva.

Iva doporučuje nepřidávat k domácímu zelí cibuli, protože zelí samo o sobě nadýmá a s cibulí je to ještě horší. Jinak už máme ale veškerou práci hotovou.

Sklenice zelí je dobře uskladnitelná i na kuchyňské lince a nezapáchá, což je výhoda. Mladé zelí je někdy hotové už za tři dny. Proto se zelí dá postupně dobře odebírat, dokud se nespotřebuje a pak vyrobit nové.

Nejlépe uděláte, když si domácí zelí budete brát do polévky, kam se lehce podusí, aby nebylo moc ostré, a smíchá s vařenými ječnými kroupami.