Kvašené zelí, bohatý zdroj vitamínů
Mrazivé dny a jaro v nedohlednu inspirují k jídelníčku, kde bychom našli hodně vitamínů a posílili se proti všudypřítomným bacilům a virům.
V zimě toho naši předkové moc jíst nemohli – ve sklepě byly hlavně brambory, mrkev, obilí a to nejdůležitější pro naše zdraví - hlávky zelí. Kdybychom jedli jako oni, určitě bychom vařili a pekli ze zelí každou chvíli.
Propagátorka zdravé stravy Iva Georgievová také doporučuje zelí jíst co nejčastěji, zejména zelí kvašené, které obsahuje nejvíc vitamínu C a vitamínu B12. Stačí nakoupit uzavíratelné sklenice a nemusíme ani šlapat zelí v sudu.
- 1 hlávka zelí
- 1 lžíce soli
- kmín, kopr, koření podle chuti
„Na jedno zelí dávám jednu vrchovatou lžíci soli a pak to zelí nakrouhám na tenko. Zelí prosolím a přidám tam kmín nebo kopr. Používám takové sklenice s pantem a to zelí do nich napěchuju. Pant zavřu a asi za pět hodin jej pootevřu a dám pod sklenici talířek, aby mohla voda odtékat,“ radí Iva.
Iva doporučuje nepřidávat k domácímu zelí cibuli, protože zelí samo o sobě nadýmá a s cibulí je to ještě horší. Jinak už máme ale veškerou práci hotovou.
Sklenice zelí je dobře uskladnitelná i na kuchyňské lince a nezapáchá, což je výhoda. Mladé zelí je někdy hotové už za tři dny. Proto se zelí dá postupně dobře odebírat, dokud se nespotřebuje a pak vyrobit nové.
Nejlépe uděláte, když si domácí zelí budete brát do polévky, kam se lehce podusí, aby nebylo moc ostré, a smíchá s vařenými ječnými kroupami.
Související
-
Zapečené hovězí v batátech
Nemine jediný nákup, abych si u pultů se zeleninou neříkala – jednou už ty batáty vážně vyzkouším, jenom zatím nevím, co s nimi. Teď ale ta chvíle nastala.
-
Polévka minestrone
Polévky jsou pro zimní období nezbytné, potřebujeme pořádný základ do žaludku a taky zahřát.
-
Žampionová polévka se zázvorem
V lednu by v našem jídelníčku neměl chybět zázvor. Určitě už dávno víte, že nám pomáhá s obranyschopností v boji proti virům a baktériím.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.