Vaječný likér z Březníka

Nic nás nezahřeje tak jako praskající oheň v krbu nebo v kamnech, horká polévka, čaj a domácí likér!

Ingredience
  • 6 žloutků
  • 1 vanilka
  • 250 g moučkového cukru
  • 1 kondenzované mléko slazené
  • 1 kondenzované mléko neslazené
  • 500 ml rumu

Že se dají vyrobit spousty druhů likérů a každý jiný podle použitých ingrediencí, to už jste asi během života zjistili a nejeden z nich ochutnali. Pokud se ale každý rok těšíte na Vánoce, protože se bude doma vyrábět vaječný likér, pak jsme na stejné vlně.

A k tomu dodávám, že není podmínkou, aby k opatrnému popíjení vaječného likéru nutně byly Vánoce – klidně si můžeme udělat generálku už na podzim. Paní Marie Růžičková z Březníka umí vaječný likér tak dobrý, že když se ve vsi uspořádala soutěž a likéry se anonymně hodnotily, vyhrála na celé čáře.

A jak likér dělá? 

„Šest žloutků, jednu vanilku a pětadvacet deka práškového cukru se ušlehá ručně. Žádný mixér! Já jsem to jednou udělala, ale nebylo to ono. Potom dáme jedno kondenzované mléko slazené, jedno neslazené a půl litru rumu. Žádná slivovice, ale rum. Půl litru rumu a máte z toho tři půllitry,“ říká vítězka.

Šest žloutků, vanilku a cukr ušleháme, ale ručně, na to klade paní Růžičková stejný důraz jako na to, že se vaječný likér dělá z rumu voňavého, který není tak silný jako jiné druhy pálenek. Recept prý už od ní má půl vesnice, tak se můžeme přidat a vyzkoušet ho také

autor: dak

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.