Pudink jako dezert

Největší audioportál na českém internetu

Pudink (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Unsplash

Pudink jako dezert

Po pudinku bych se utloukla už od dětství. Tehdy byl velký hit čokoládový pudink bez vaření, ale k poctivému vařenému jsem se zase brzy vrátila – už proto, že mi víc chutná teplý, než až když vychladne.

Pudink je báječný dezert, nejen vzpomínka na dětství, protože díky němu vylepšíme řezy, věnečky a další dobroty. Pokud si jej ale chceme dát samotný, má výhodu, že je velmi rychle připravený, a my si navíc můžeme vybrat, jakou příchuť máme nejraději. Dříve se pudink dělal složitě z vajec, smetany, cukru a škrobu, ale pak se postup změnil.

Ingredience
  • 1 - 2 balení pudinku
  • mléko
  • cukr
  • piškoty
  • ovoce
  • kakao
  • dle chuti:
  • likér
  • šlehačka
  • zmrzlina
  • bylinky

Mohla za to alergie na vajíčka manželky britského chemika Alfreda Birda – ten v roce 1837 vyměnil vejce za kukuřičný škrob a zjednodušená i levnější verze byla na světě. Teď nám tedy stačí rozmíchat pudinkový prášek v mléce a za stálého míchání ho uvařit do zhoustnutí.

Co s ním dále? Nalijeme pudink do připravených pohárků – to zvládne každý, ale co třeba pudink vylepšit? U nás doma nejčastěji posypeme kakaem – aby se nevytvořil pevný škraloup, který nikomu nechutná. Můžeme ale pohárky předem vyložit piškoty nebo kompotovaným ovocem, nebo obojím.

Můžeme uvařit dva nebo více druhů pudinku a do pohárků vystřídat barvy i chutě! Nahoru můžeme poklást piškoty vždy po dvou slepené džemem. Dospělým můžeme nahoru kápnout likér, přidat kopeček zmrzliny nebo pevnou šlehačku. Posypeme nastrouhanou čokoládou nebo kousky mraženého ovoce nebo lístky bylinek.

autor: dak

Mohlo by vás zajímat