Pudink jako dezert
Po pudinku bych se utloukla už od dětství. Tehdy byl velký hit čokoládový pudink bez vaření, ale k poctivému vařenému jsem se zase brzy vrátila – už proto, že mi víc chutná teplý, než až když vychladne.
Pudink je báječný dezert, nejen vzpomínka na dětství, protože díky němu vylepšíme řezy, věnečky a další dobroty. Pokud si jej ale chceme dát samotný, má výhodu, že je velmi rychle připravený, a my si navíc můžeme vybrat, jakou příchuť máme nejraději. Dříve se pudink dělal složitě z vajec, smetany, cukru a škrobu, ale pak se postup změnil.
- 1 - 2 balení pudinku
- mléko
- cukr
- piškoty
- ovoce
- kakao
- dle chuti:
- likér
- šlehačka
- zmrzlina
- bylinky
Mohla za to alergie na vajíčka manželky britského chemika Alfreda Birda – ten v roce 1837 vyměnil vejce za kukuřičný škrob a zjednodušená i levnější verze byla na světě. Teď nám tedy stačí rozmíchat pudinkový prášek v mléce a za stálého míchání ho uvařit do zhoustnutí.
Co s ním dále? Nalijeme pudink do připravených pohárků – to zvládne každý, ale co třeba pudink vylepšit? U nás doma nejčastěji posypeme kakaem – aby se nevytvořil pevný škraloup, který nikomu nechutná. Můžeme ale pohárky předem vyložit piškoty nebo kompotovaným ovocem, nebo obojím.
Můžeme uvařit dva nebo více druhů pudinku a do pohárků vystřídat barvy i chutě! Nahoru můžeme poklást piškoty vždy po dvou slepené džemem. Dospělým můžeme nahoru kápnout likér, přidat kopeček zmrzliny nebo pevnou šlehačku. Posypeme nastrouhanou čokoládou nebo kousky mraženého ovoce nebo lístky bylinek.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.