O nejlepší vánočku a domácí likér. Každoroční soutěž v Březníku měla letos vánoční nádech

7. listopad 2022

Bábovky, pomazánky, domácí chleba, jednohubky nebo štrůdly – v tom všem už stihli za posledních deset let soutěžit obyvatelé Březníka. Jednou za rok se sejdou v sokolovně, ochutnávají a hodnotí výrobky svých sousedů, všechno zcela anonymně. Přestože je teprve listopad, letos si vyhlásili soutěž ve dvou kategoriích, které připomínají, že už brzy budou vánoce – sladké likéry a vánočky.

„Funguje to tak, že nám lidé přinesou svoje vzorky, které doma připravili, my to tady anonymně nalijeme do stejných lahví, dáme to na stejné tácky a přiřadíme náhodně čísla. Příchutě oznámíme až při vyhlašování… A musím říct, že tady pár lidí ochutnávalo a svůj vzorek si nepoznalo,“ usmívá se Marie Pemčáková těsně před vyhlášením vítězů letošní ochutnávkové soutěže.

Ladislav Malach, starosta Březníka, všechny zásluhy za plnou a spokojenou sokolovnu připisuje kulturnímu výboru. V něm pracuje i Jana Babčanová Řezaninová, která vzpomíná na předchozí ročníky: „Degustační akci pořádáme už deset let, každý rok měníme druhy, ve kterých se hlasuje. Vítěze vybírá veřejnost, ale každý soutěžící dostane nějaký dárek.“

Ocenění si letos odnášejí všechny generace – nejstarší vítězka Marie Růžičková má první místo za vaječný likér a mezi nejmladšími jsou autoři vánoček – Michal Pemčák nebo sourozenci Frankovi, kteří upekli třetí nejlepší vánočku.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.