Překapávaná káva přes filtr V 60

Otázku turka nebo rozpustnou už dnes moc často neuslyšíme. Káva je tak oblíbený nápoj, že za poslední roky prošla rychlým vývojem směrem k široké škále možností.

Jednou z možností, jak připravit skvělou kávu, je použití filtru s označením V 60. Díky němu si připravíme šálek dobré kávy bez hořkých usazenin. 

Komu ale klasický český turek chutná, rozhodně se ho nemusí vzdávat úplně, jen je opravdu dobré kávu přefiltrovat, jak doporučuje několikanásobný barista roku a kavárník Michal Kocman. „I ten klasický český zalívaný turek by mohl být v pořádku, kdyby se nám podařilo se zbavit logru do čtyř minut. Potom už se do té vody extrahují třísloviny, ta káva chutná hořce, trpce a nechává nám svíravou chuť v ústech.“

Pokud doma nemáte překapávač na kávu, nevadí, existují malé jednorázové překapávače, kterým se říká dripper, z anglického slova drip, tedy kapat. „Jsou to v podstatě jednoduché filtry, do kterých se vloží papírový filtr, investice kolem čtyř set korun, a máte vystaráno do konce života,“ vysvětluje barista. 

Dripper nazývaný také V 60 nazvaný podle úhlu, který v nádobce svírá papírový filtr, není drahý. Kromě skleněných, keramických nebo měděných existují i levnější plastové a službu udělají stejnou. Zbytek už je na nás, milovnících kávy. „Velmi jednoduše si postavíte na šálek takovýhle dripper, vložíte papírový filtr a pomalu zaléváte vodou. Oproti překapávači máte pod kontrolou všechny důležité aspekty – množství kávy, hrubost mletí, teplota vody a množství vody.“ 

Stačí pár minut, trocha cviku a jednoduchý filtr, a za pár minut je skvělá káva na světě. 

autor: dak

Související

  • Plněná pečená jablka

    Pečená jablka jsou dezert, který vám zpříjemní podzimní chvíle vůní, chutí i barvou a stojí za to ho vyzkoušet! 

  • Dýně na pekáč

    Dýně je úžasná věc. Vyroste prakticky bez práce někde na kompostu, je veliká jako balón, když se povede, existují jich spousty druhů a kuchyňských úprav je bezpočet.