Vydatná snídaně na vidličku
Když člověk ráno nespěchá, má času dost, takže si přispí, a pak dostane chuť na vydatnou snídani, může si dopřát snídani na vidličku.
- 2 krajíce chleba
- 2 vejce
- párek
- sůl, pepř
- sladká paprika
- sádlo
- česnek
- zelenina
Teplou, chutnou a vlastně i tučnou, říká ve svém doporučení pekař Petr Sedlář z Věchnova na Žďársku. Právě chleba z kvasu je základem takové snídaně. Začne si totiž smažit topinky. „Na topinky je určitě lepší starší chléb a dělám ho na sádle. Není to sice moc dietní, ale je to lepší. A volské oko zase musí být uprostřed pěkně řídké.“
Kdo se spokojí s topinkou a volským okem, obloží si chleba vajíčkem a ani nepotřebuje příbor.
Ovšem když je snídaně ještě vylepšená, pak budeme potřebovat velký talíř, příbor a pořádné dochucení kořením. „Párek je opečený na té pánvičce, když už, tak ať je to pořádně,“ směje se Petr Sedlář.
„Na topinky česnek a do volského oka jenom sůl, pepř a trochu červené papriky. Lehce posypat, nedávám to po kýblech, ale je to pak takové pěkně červené.“
Aby vás taková snídaně neporazila, i když je strašně dobrá, přidejte si k ní třeba čerstvé rajče nebo kousek okurky. Pak bude i vyvážená a tím pádem zdravá.
Související
-
Treska s rajčaty
O tom, jak jsou pro nás zdravé ryby, se mluví hodně a často, ale mám trochu obavu, že se obecně na českých stolech stále dává přednost jiným masům.
-
Ovocný dortík
Krásně vypadající dortíky ze tří vrstev, jedné sladší, než druhé najdete v Krámku s dobrotami v Malči na Chotěbořsku.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.