Vydatná snídaně na vidličku

Když člověk ráno nespěchá, má času dost, takže si přispí, a pak dostane chuť na vydatnou snídani, může si dopřát snídani na vidličku.

Ingredience
  • 2 krajíce chleba
  • 2 vejce
  • párek
  • sůl, pepř
  • sladká paprika
  • sádlo
  • česnek
  • zelenina

Teplou, chutnou a vlastně i tučnou, říká ve svém doporučení pekař Petr Sedlář z Věchnova na Žďársku. Právě chleba z kvasu je základem takové snídaně. Začne si totiž smažit topinky. „Na topinky je určitě lepší starší chléb a dělám ho na sádle. Není to sice moc dietní, ale je to lepší. A volské oko zase musí být uprostřed pěkně řídké.“

Kdo se spokojí s topinkou a volským okem, obloží si chleba vajíčkem a ani nepotřebuje příbor.

Ovšem když je snídaně ještě vylepšená, pak budeme potřebovat velký talíř, příbor a pořádné dochucení kořením. „Párek je opečený na té pánvičce, když už, tak ať je to pořádně,“ směje se Petr Sedlář.

„Na topinky česnek a do volského oka jenom sůl, pepř a trochu červené papriky. Lehce posypat, nedávám to po kýblech, ale je to pak takové pěkně červené.“

Aby vás taková snídaně neporazila, i když je strašně dobrá, přidejte si k ní třeba čerstvé rajče nebo kousek okurky. Pak bude i vyvážená a tím pádem zdravá.

autor: dak

Související

  • Treska s rajčaty

    O tom, jak jsou pro nás zdravé ryby, se mluví hodně a často, ale mám trochu obavu, že se obecně na českých stolech stále dává přednost jiným masům.

  • Ovocný dortík

    Krásně vypadající dortíky ze tří vrstev, jedné sladší, než druhé najdete v Krámku s dobrotami v Malči na Chotěbořsku.