Jablečné řezy

Taška plná jablek čeká ve spíži na spotřebování, možná jste na tom podobně, a nemusí to být jen taška, koš nebo přepravka, možná máte jablek půl sklepa!

Taška plná jablek čeká ve spíži na spotřebování, možná jste na tom podobně, a nemusí to být jen taška, koš nebo přepravka, možná máte jablek půl sklepa.

Ingredience
  • Těsto:
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 250 g másla nebo Hery
  • 120 g moučkového cukru
  • trocha mléka
  • tuk na vymazání plechu
  • Náplň: 
  • 1,5 – 2 kg jablek
  • 3 sáčky vanilkových pudinků
  • 8 – 10 lžic cukru
  • mletá skořice
  • rozinky a nasekané oříšky podle chuti 

V tom případě se můžete pustit do skvěle chutnajících jablečných řezů – recept na ně mi dala také majitelka zahrady s jabloněmi Katka Petrlíková. „Z mouky smíchané s práškem do pečiva cukru, změklého tuku, případně trochy mléka vypracujeme vláčné těsto, které dáme odležet do chladna. Mezitím připravíme jablka, zbavíme je jádřinců a nakrájíme na plátky. Dáme je do mísy, vmícháme pudinkové prášky, cukr, skořici, propláchnuté rozinky a oříšky. Promícháme a necháme deset minut stát. Těsto rozdělíme na půlky a vyválíme na dva pláty. Jeden vložíme do vymazaného plechu, rozložíme na něj jablkovou směs a zakryjeme druhým plátem. Vložíme do vyhřáté trouby a upečeme.“

Jablka s vanilkovým pudinkem – to zní fantasticky, a nejen zní. Jestli máte pocit, že po spoustě štrůdlů by to už chtělo nějakou změnu, jsou tyhle řezy rozhodně to pravé.

autor: dak

Související