Uzená polévka s kysaným zelím, vitamíny na zimu

Když si na začátku týdne navaříme hrnec polévky, zbude nám na několik dní, a to se vyplatí! Už dlouho jsem nevařila z vývar uzených kostí, který má výraznou a silnou chuť.

Kilo kostí se dá buď dát do tlakového hrnce a za hodinu je hotovo, nebo pokud ho nemáte, jako já, pak to chce větší hrnec a delší dobu vaření, alespoň dvojnásobek. 

Ingredience
  • 1 kg uzených kostí 
  • 250 g kysaného zelí
  • 3 - 4 brambory
  • 1 větší cibule
  • sůl, pepř
  • drcený kmín
  • majoránky
  • mletá sladká paprika

Vodu na kosti osolíme, ochutíme polévkovým kořením a hotový vývar použijeme dále. Vychladlé kosti obereme. Když máme štěstí, mají na sobě hodně masa, které nám pěkně zahustí polévku. V hrnci si osmažíme na sádle jednu velkou cibuli dozlatova, přidáme brambory nakrájené na kostičky a po chvíli zasypeme mletou sladkou paprikou. Nesmí chybět sůl a drcený kmín, to vše promícháme a zalijeme vývarem z kostí. Zahustíme jíškou a necháme provařit. 

V jiném hrnci si povaříme kysané zelí, asi tak čtvrt kila, a necháme změknout. Pokud má dlouhé kusy, překrájíme zelí na kratší nudličky a vhodíme do polévky, přidáme maso a polévku dochutíme majoránkou a špetkou pepře. 

Všechno dohromady to chutná báječně a v polévce máme maso, brambory, zelí, koření, takže když si k ní vezeme ještě krajíc chleba, tak nás zasytí jako celý oběd.

autor: dak

Související

  • Salát z červeného zelí

    Zelenina, zelenina, zelenina, připomínají odborníci na zdravé stravování. Ale když nám se do ní někdy nechce, ono je skoro všechno ostatní mnohem chutnější než zelenina.

  • Polévka z červeného zelí s brusinkami

    Zelňačku s klobásou známe dobře, ale zkusili jste někdy uvařit polévku z červené hlávky zelí? Prý se dělávala v dřívějších dobách, a to v židovské kuchyni.

  • Zapečené zelí s ovesnými vločkami

    Vařit může každý, to tvrdí všichni, kdo už to umí, a my ostatní se pořád učíme. Pro nás je dobrý každý tip na jídlo, které není těžké, a které jsme ještě nikdy nezkusili.