Salát z červeného zelí
Zelenina, zelenina, zelenina, připomínají odborníci na zdravé stravování. Ale když nám se do ní někdy nechce, ono je skoro všechno ostatní mnohem chutnější než zelenina.
Když se to ovšem chytne za správný konec, může i zelenina chutnat skvěle! Aspoň já, když jsem ochutnala zelný salát od Jitky Baďurové z Nové Říše, jsem byla naprosto nadšená.
- 1 sáček červeného sterilovaného zelí
- 1 cibule
- 100 g šunky nejvyšší jakosti
- sůl, pepř
A přitom je to tak jednoduché – stačí si pořídit sterilované zelí, které je plné vitamínů, kousek cibule a šunku. „To je sterilované zelí z toho alupytlíku. Vymačkáte z něho tekutinu, přidáte jemně nakrájenou cibulku, trošku majonézy, sůl, pepř a nakrájenou šunku.“
„Někdo tam ještě dává vejce natvrdo, ale mně to už přijde těžké na trávení, takže to dělám bez toho a dá se to jíst jako příloha. Nebo se to dá jíst s pečivem anebo to můžete nandat na chlebíčky a obložit to šunkou nebo něčím,“ radí paní Jitka a já jí musím dát za pravdu.
Chutnal samotný, i s kouskem chleba, a dokonce i k obědu jako zeleninová obloha.
Související
-
Polévka z červeného zelí s brusinkami
Zelňačku s klobásou známe dobře, ale zkusili jste někdy uvařit polévku z červené hlávky zelí? Prý se dělávala v dřívějších dobách, a to v židovské kuchyni.
-
Kuře s pastinákem a cuketou
Neříkám to ráda, ale od lékařů vím, že vynechat sem tam z talíře naše klasické přílohy, není vůbec na škodu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.