Banánové lívanečky z kefíru

Lívanečky jsou známé jako jedna z nejoblíbenějších snídaní – většinou na cestách, v hotelích a penzionech. U nás doma je děláme jako sladký oběd.

Receptů už jsme vystřídali více, a pro dnešek je tu k vyzkoušení jeden další. Lívanečky z kefíru a zbylého přezrálého banánu. Vezmeme si tři čtvrtě litru kefírového mléka, rozšleháme v něm špetku soli a hladkou mouku, kterou přisypáváme postupně.

Ingredience
  • 700 ml kefírového mléka
  • 200 g hladké mouky
  • 100 g mandlové mouky
  • 100 g kokosové mouky
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 1 rozmačkaný banán
  • 1 balení sušeného droždí
  • na ozdobu dle chuti:
  • sladký sirup, džem nebo čokoládová pomazánka
  • banán
  • zakysaná smetana
  • moučkový cukr

Celkem je mouky obyčejná hladké dvacet deka, deset deka mandlové a deset kokosové. Pokud tyto dva méně běžné druhy mouky nemáme, dáme pouze hladkou mouku v množství 40 deka. Dále rozmícháme jedno vajíčko a vsypeme balení sušeného droždí. Nakonec přidáme jeden rozmačkaný banán, pokud je malý, tak mohou být i dva.

Těsto na lívance necháme 20 minut odstát a můžeme se pustit do smažení každý lívaneček jen na trošce oleje. Na talíři si je dochutíme podle sebe, může být javorový, datlový nebo rýžový sirup, může být čokoládový krém, domácí džem, ale když už jsou lívanečky banánové, doporučila bych čerstvý banán nakrájený na kolečka a oslazenou zakysanou smetanu.

autor: dak

Související

  • Bramboračka z domova Jeřabina

    Komunitní obchůdek Spolu na náměstí v Pelhřimově nabízí samé skvělé věci – mimo jiné i polévku, kterou jednou týdně vaří klienti Domova Jeřabina.

  • Variace na caesar salát

    Recept na salát Caesar je známý po celém světě. V původní verzi byl velmi prostý - jen římský salát s krutony a výraznou zálivkou.

  • Pudink jako dezert

    Po pudinku bych se utloukla už od dětství. Tehdy byl velký hit čokoládový pudink bez vaření, ale k poctivému vařenému jsem se zase brzy vrátila.