Univerzální těsto na sladký i slaný koláč
Jen pouhé tři ingredience a špetka soli stačí k utvoření křehkého a chutného těsta do kulaté koláčové formy – mouka, máslo a jogurt!
Jestli si pak náplň uděláte z ovoce, tvarohu, špenátu, slaniny nebo sýru, to už záleží na vás. Jak snadno se těsto dělá, nám prozradí Eva Stella Wasserbauerová, která připravuje inspirace k vaření pro žďárský obchod Bezobalík: "Moje oblíbené univerzální těsto na koláč, ať už slaný nebo sladký. Potřebujeme kulatý plech na koláč, spíše menší velikosti a smícháme 140 g mouky, celozrnné nebo hladké, jakou máte rádi, 80 g másla, které si předem nakrájím na kostičky, aby bylo měkčí a 80 g bílého řeckého jogurtu. Jemně osolím, smíchám a to je všechno."
- 140 g mouky
- 80 g másla na kostičky
- 80 g bílého jogurtu řeckého typu
- špetka soli
Těsto je hotové, stačí je vyválet a přenést do formy, upravit okraje a plnit. Jednou z možností je třeba slaná náplň špenátová. "My tam dáváme nejraději třeba špenát, který si předem připravím na pánvi s česnekem. Používám spíše listový špenát.
Osolím, opepřím, přidám tam třeba nakrájenou červenou cibuli a mám to moc ráda se sýrem, ať už nějakým plísňovým modrého typu nebo klasickým, který mám ráda, třeba gouda. Zaliju to smetanou společně s jedním vajíčkem a peču zhruba půl hodiny." Do těsta se dá přidat i pudink s ovocem nebo tvaroh – čím je náplň vlhčí a čím je jí více, tím déle se pak peče.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.