Rychlá meruňková buchta
Když má někdo přijít na návštěvu, není možné sedět u prázdného stolu, a tak se každý tip na rychlé pohoštění hodí. Dokonce ani upéct ovocnou buchtu na plech nemusí trvat dlouho, jak dokazuje recept od paní Vlasty Svobodové z Polničky. Je to hrníčková klasika.
„To je strašně rychlá buchta, je hrníčková. Má tam být hrnek cukru, já dávám tak tři čtvrtě, protože u nás se cukrem šetří. Dvě celá vajíčka, půl hrnku oleje, zamíchá se to, já to udělám tím ručním šlehačem.
- 3/4 - 1 hrnek cukru
- 2 vejce
- 1/2 hrnku oleje
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1/2 hrnku mléka
- kompotované meruňky
Pak přidám dva hrnky polohrubé mouky, prášek do pečiva a asi půl hrnku mléka. Nalijete to na plech a dáte na to jakékoliv ovoce. A já mám ráda s meruňkami, já ji nakrájím, zavařený meruňky na kousky a nasypu to na to,“ říká paní Vlasta. A proč vlastně její recept končí bez drobenky a do těsta se dává méně cukru? Inu, každá rodina je jiná, někdo je na hodně sladké a jiný radši osladí méně. „Protože my třeba, když máme předpis na nějaký cukroví, tak tam vždycky dáme méně cukru. A pak, když k někomu přijdu a dám si jeho cukroví, tak mně připadá strašně sladké.“
Pokud jste tedy na sladší, nebojte se dát celý hrnek cukru, a ještě další dávku cukru do drobenky. U Paní Svobodové se ale – dokonce i kyselejší – meruňková buchta jí i bez drobenky. Tak jestli máte v zásobách meruňkový kompot, využijte ho.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka