Tmavý pálivý guláš z Bohdalova
Kolik je kuchařů, tolik je receptů na guláš, a tak je na talíři pořád co objevovat. Guláš, který jsem ochutnala v hospůdce na staré radnici v Bohdalově, uvařil tamní hospodský Miroslav Zadražil.
A protože jsem nikdy neviděla guláš tak neuvěřitelně tmavé barvy, a překvapil mě i velmi ostrou, takovou pánskou chutí, šla jsem se poptat na recept. Co se masa týká, čekala jsem kližku, ale nakonec to bylo o kousek vedle: „Je to o něco lepší kližka. Karabáček, ten je nad kližkou. Česnek, cibule, pepř, paprika.
- hovězí karabáček
- cibule - více cibule, než masa
- česnek
- paprika
- chilli
- trocha cukru
- sůl, pepř
Trápíte cibulku, ale nesmíte ji trápit moc, to pak není k jídlu. Potom u toho stojíte – podlíváte, mícháte, podlíváte, mícháte… Každý správný guláš má být dvakrát připálený, ale lehce. Na tom spodku musí zůstat takový film, a když ho přeženete, tak to můžete zahodit. Musíte u toho stát.
To mi řekla i moje kuchařka, která mě učila, když jsem tady začínal – musíš u toho stát, je to vystátý!“ popisuje úspěch svého guláše u štamgastů Miroslav Zadražil. Tenhle guláš je tedy pro kuchaře, kteří na něj mají dost času. Na pořádně orestovanou cibulku – do tmava, ale ne spálenou, přijde na kousky nakrájené maso. Těsně předtím, než se restuje paprika.
K surovinám patří ještě česnek, pepř a cukr, který pan Zadražil nechává zkaramelizovat. Ostrou chuť guláši dodává hodně pepře, pálivá paprika a chilli koření – od všeho kolik kdo snese. Naopak v něm chybí rajský protlak, ten hospodskému nechutnal. A pak už stačí jen míchat, odmíchávat ode dna, stát u toho a míchat. Pak přidáte na talíř knedlík, čerstvě nastrouhaný křen, kolečka cibule a je to.
Související
-
Datlový chlebíček
Když neslupneme datle tak, jak jsou, můžeme je použít do těsta, kam patří také přezrálé banány – ale od začátku.
-
Teplý čočkový salát k obědu i k večeři
Na některá jídla se vyplatí myslet den předem – platí to pro luštěninové saláty, které potřebují přípravu. Pak už ale stačí jen krájet, míchat, ochutit a jíst.
-
Marinovaný bůček
Bůček je typ vepřového masa, které bývá hodně prorostlé, ale právě to je pro některé strávníky velmi přitažlivé.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.