Datlový chlebíček

Když neslupneme datle tak, jak jsou, můžeme je použít do těsta, kam patří také přezrálé banány – ale od začátku.

Vypeckujeme si datle tak, aby jich bez pecek bylo 200 gramů. Tyčovým mixérem nebo robotem je rozmixujeme na pastu a do té přidáme podle velikosti tři až čtyři překrájené banány. Rozehřejeme 7 deka másla a přilijeme do mísy v robotu. Do těsta patří ještě dvě vajíčka, deset deka třtinového cukru, ale může být i mnohem méně. Všechno promícháme – ručně to jde ztuha, nejlepší je použít robot a jako nástroj hnětač.

Na suché sypké ingredience si vezmeme další mísu – sem patří 185 gramů mouky – můžete vzít pšeničnou hladkou, ale také špaldovou, nebo je promíchat – a to společně s jednou lžičkou sody a lžičkou skořice. Postupně přisypáváme do mísy v robotu, až vznikne homogenní těsto tmavší barvy.

Čtěte také

Vezmeme formu na biskupský chlebíček, vymažeme ji máslem a vysypeme hrubou moukou nebo krupicí. Pokud nám zbyl ještě jeden banán, překrojíme ho na dvě půlky a položíme nahoru – když jej posypeme cukrem, ten v troubě zkaramelizuje a přidá na chuti. Troubu si rozehřejeme na 160 stupňů, ale pečeme pomalu a déle – až hodinu a půl. Výsledné řezy této datlové buchty s banány vydávají orientální vůni.

autor: dak

Související

  • Teplý čočkový salát k obědu i k večeři

    Na některá jídla se vyplatí myslet den předem – platí to pro luštěninové saláty, které potřebují přípravu. Pak už ale stačí jen krájet, míchat, ochutit a jíst.

  • Marinovaný bůček

    Bůček je typ vepřového masa, které bývá hodně prorostlé, ale právě to je pro některé strávníky velmi přitažlivé.

  • Cibulový džem

    Bez cibule se neobejde žádné jídlo, polévky, omáčky guláše, saláty, prostě nic. Ale aby cibule hrála hlavní roli v nějakém receptu, to se tak často nestává!