Datlový chlebíček
Když neslupneme datle tak, jak jsou, můžeme je použít do těsta, kam patří také přezrálé banány – ale od začátku.
Vypeckujeme si datle tak, aby jich bez pecek bylo 200 gramů. Tyčovým mixérem nebo robotem je rozmixujeme na pastu a do té přidáme podle velikosti tři až čtyři překrájené banány. Rozehřejeme 7 deka másla a přilijeme do mísy v robotu. Do těsta patří ještě dvě vajíčka, deset deka třtinového cukru, ale může být i mnohem méně. Všechno promícháme – ručně to jde ztuha, nejlepší je použít robot a jako nástroj hnětač.
Na suché sypké ingredience si vezmeme další mísu – sem patří 185 gramů mouky – můžete vzít pšeničnou hladkou, ale také špaldovou, nebo je promíchat – a to společně s jednou lžičkou sody a lžičkou skořice. Postupně přisypáváme do mísy v robotu, až vznikne homogenní těsto tmavší barvy.
Čtěte také
Vezmeme formu na biskupský chlebíček, vymažeme ji máslem a vysypeme hrubou moukou nebo krupicí. Pokud nám zbyl ještě jeden banán, překrojíme ho na dvě půlky a položíme nahoru – když jej posypeme cukrem, ten v troubě zkaramelizuje a přidá na chuti. Troubu si rozehřejeme na 160 stupňů, ale pečeme pomalu a déle – až hodinu a půl. Výsledné řezy této datlové buchty s banány vydávají orientální vůni.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.