Hraběnčiny řezy

Hraběnčiny řezy už jsem ochutnala mockrát a vždycky byly skvělé. Když jsem se dozvěděla, že paní Radka Šafránková z Polničky peče pokaždé rovnou dva plechy, vůbec mě to nepřekvapilo.

A peče je takhle: „V receptu jedna Hera já dávám máslo, protože já radši máslo než ty umělý tuky. 15 deka cukru moučka, 1 vanilka, nebo vanilkový cukr, záleží, co preferujete. Dále 40 dkg hladké mouky, 3 čtvrtě prášku do pečiva a 4 žloutky. Všechno se to smíchá na vále a vypracuje se pěkně hladké těsto.

Ingredience
  • 1 hera (máslo)
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr (nebo 1 vanilka)
  • 400 g hladké mouky
  • ¾ prášku do pečiva
  • 4 vejce
  • 4 velká jablka
  • cukr dle chuti na posypání
  • skořice
  • oříšky nebo rozinky dle chuti.

Jakmile se udělá to těsto, tak si ho rozdělím na dvě třetiny, rozkrojím to a jednu třetinu si dám do mrazáku, aby se mi později dobře strouhala. Dvě třetiny dám tak na půl hodiny do ledničky, aby se to pěkně vyválelo. Mezitím si připravím plech, z jablíček si okrájím slupku a nastrouhám na hrubém struhadle na větší kousky. Pak si vyndám to těsto z ledničky, rozválím placku, aby byla přesně na plech. Na to si dám ta nastrouhaná jablka, posypu troškou cukru, troškou skořice, kdo chce, může přidat oříšky nebo rozinky. Pak z těch bílků, které zbyly, ušlehám tuhý sníh, a ten natřu lehce na ta jablíčka, pak vezmu tu třetinu těsta z mrazáku a zase na hrubém struhadle to na to pěkně rozstrouhám, aby to udělalo takovou vrstvičku.

Do trouby se to dá na 180 stupňů tak 25 minut, než to je krásně růžové.“ Když se hotové nakrájejí na řezy a nabídnou návštěvě, nebo při nějaké slavnostní příležitosti, jen se po nich zapráší. 

autor: dak

Mohlo by vás zajímat