Jarní salát s ředkvičkami a pomerančem
Po zimě jsme unavení všichni, počasí se neustále mění, slunce ještě tolik nehřeje a naše tělo touží po vitamínech. Pro tyto dny mám perfektní doplnění všech vitamínů, co nám chybí – salát plný chutí a přesně podle rad odborníků o pestrém jídelníčku.
Vezmeme svazek ředkviček, okurku, plátek cibule a dva pomeranče. Na zálivku potřebujeme olivový olej, med, jablečný ocet, sůl a pepř a na doplnění svěží chuti lístky máty. Nejprve si ředkvičky nakrájíme na tenké plátky, to samé provedeme s okurkou.
Z cibule odkrojíme jen jedno kolečko a nakrájíme na kousíčky. Dva pomeranče co nejlépe oloupeme a nakrájíme napříč přes dílky na tenčí kolečka. Dvě lžíce mátových listů nasekáme nadrobno a to všechno smícháme ve větší míse. Všechno zalijeme olivovým olejem a důkladně promícháme. Osolíme a znovu promícháme, zakápneme třemi lžícemi jablečného octa a znovu promícháme.
Nakonec ještě osladíme lžící medu a zastrouhneme čerstvě namletým pepřem. Tento salát můžeme podávat samostatně, ale může z něj být i příloha k vydatnějšímu obědu.
Související
-
Tmavý pálivý guláš z Bohdalova
Kolik je kuchařů, tolik je receptů na guláš, a tak je na talíři pořád co objevovat. Guláš, který jsem ochutnala v hospůdce na staré radnici v Bohdalově.
-
Datlový chlebíček
Když neslupneme datle tak, jak jsou, můžeme je použít do těsta, kam patří také přezrálé banány – ale od začátku.
-
Teplý čočkový salát k obědu i k večeři
Na některá jídla se vyplatí myslet den předem – platí to pro luštěninové saláty, které potřebují přípravu. Pak už ale stačí jen krájet, míchat, ochutit a jíst.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka