Předkrm z lososa
Má krásnou výraznou barvu, která se po něm dokonce jmenuje – lososová, je plný živin, a látek, které potřebujeme, především omega nenasycených mastných kyselin. Losos je oblíbenou rybou pro svou jemnou chuť a rychlou přípravu.
Uzený losos patří k lahůdkám, které už vlastně příliš upravovat nemusíme. Za jednoduchý předkrm dokonce ani příliš neutratíme – stačí nám sto gramů. Vezeme tento menší filet, přepůlíme ho a nakrájíme na menší kousky.
- 100 g uzeného lososa
- snítka kopru
- olivový olej
- šťáva z limetky
- 1 lžička dijonské hořčice
- sůl, pepř
- citrón na ozdobu
- bagetka k podávání
Vložíme do misky a zakápneme šťávou z limetky – tyhle dvě chutě k sobě dokonale jdou. Přidáme olivový olej, také jen trošku, a jako většinu předkrmů tohoto typu dochutíme lžičkou jemné dijonské hořčice. Osolíme, opepříme a dobře promícháme. K lososu jde další výrazná chuť, bez které by tento předkrm nebyl úplný – čerstvý kopr. Stačí nám opravdu malá snítka, kterou rozdělíme na jednotlivé porce.
Podávat můžeme buď na nakrájené bílé bagetce, kde na každou lžící navrstvíme lososovou směs, položíme kousek kopru a i čtvrt plátku citrónu na ozdobu. Pokud chystáme formálnější pohoštění, hodí se nám drobné pohárky, které naplníme směsí a znovu přidáme kopr i citrón.
Související
-
Pomazánky z lososa
Většina rybích pomazánek se dělá z tuňáka nebo levnějších sardinek, ale já mám pro dnešek trochu jiný tip.
-
Salát z uzeného lososa
Rychlý letní oběd nebo večeře, který v sobě bude mít spoustu vitamínů ze zeleniny, bílkovin a hlavně dobrých chutí – tak to všechno vám může splnit salát s uzeným lososem.
-
Tatarský biftek z lososa
Doba návratu tatarského bifteku nastala už před léty. Především hovězí biftek ze syrového masa se podává na oslavách, svatbách a pochopitelně v restauracích. Takzva...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.