Předkrm z lososa
Má krásnou výraznou barvu, která se po něm dokonce jmenuje – lososová, je plný živin, a látek, které potřebujeme, především omega nenasycených mastných kyselin. Losos je oblíbenou rybou pro svou jemnou chuť a rychlou přípravu.
Uzený losos patří k lahůdkám, které už vlastně příliš upravovat nemusíme. Za jednoduchý předkrm dokonce ani příliš neutratíme – stačí nám sto gramů. Vezeme tento menší filet, přepůlíme ho a nakrájíme na menší kousky.
- 100 g uzeného lososa
- snítka kopru
- olivový olej
- šťáva z limetky
- 1 lžička dijonské hořčice
- sůl, pepř
- citrón na ozdobu
- bagetka k podávání
Vložíme do misky a zakápneme šťávou z limetky – tyhle dvě chutě k sobě dokonale jdou. Přidáme olivový olej, také jen trošku, a jako většinu předkrmů tohoto typu dochutíme lžičkou jemné dijonské hořčice. Osolíme, opepříme a dobře promícháme. K lososu jde další výrazná chuť, bez které by tento předkrm nebyl úplný – čerstvý kopr. Stačí nám opravdu malá snítka, kterou rozdělíme na jednotlivé porce.
Podávat můžeme buď na nakrájené bílé bagetce, kde na každou lžící navrstvíme lososovou směs, položíme kousek kopru a i čtvrt plátku citrónu na ozdobu. Pokud chystáme formálnější pohoštění, hodí se nám drobné pohárky, které naplníme směsí a znovu přidáme kopr i citrón.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka