Tvarůžkový kiš
Tvarůžky, syrečky- to je pěkně voňavý sýr, který má své příznivce, ať už se se do něj pouštějí v syrovém stavu, nebo tepelně upraveném!
Pokud si právě nechceme dát smažené tvarůžky v trojobalu, máme i mnoho dalších možností. Třeba si upéct slaný koláč – kiš – s tvarůžkovou náplní.
- 250 g hladké mouky
- 140 g másla
- 1 vejce
- 1 lžíce mléka
- 1 lžička soli
- Náplň:
- 100 g tvarůžků
- 1 pórek
- 100 g slaniny
- 150 ml smetany ke šlehání
- 150 g zakysané smetany
- 3 vejce
Těsto je dobře známé křehké máslové, smícháme čtvrt kila mouky a lžičku soli, přidáme deset deka změklého másla promneme prsty na drobenku. Do té přidáme lžíci mléka a jedno vajíčko a vypracujeme těsto. Namačkáme ho do máslem vymazané koláčové formy. Zchladíme v ledničce, pak propícháme vidličkou a upečeme dozlatova asi 15 minut na 180 stupňů.
A jdeme na voňavou náplň – deset deka slaniny si nakrájíme na kostičky a osmažíme do křupava. V tuku, který pustila, osmažíme na kolečka nakrájený pórek, do pánve přidáme deset deka na kousky nakrájených tvarůžků. Když je vše hotovo, přidáme 3 vajíčka, Deci a půl šlehačky a 150 gramů zakysané smetany. Promícháme a vylijeme do upečeného korpusu. Pečeme další půl hodiny, než se náplň zpevní a pak krájíme na dílky jako pizzu. Jsou dobré horké i za studena.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka