Tvarůžkový kiš
Tvarůžky, syrečky- to je pěkně voňavý sýr, který má své příznivce, ať už se se do něj pouštějí v syrovém stavu, nebo tepelně upraveném!
Pokud si právě nechceme dát smažené tvarůžky v trojobalu, máme i mnoho dalších možností. Třeba si upéct slaný koláč – kiš – s tvarůžkovou náplní.
- 250 g hladké mouky
- 140 g másla
- 1 vejce
- 1 lžíce mléka
- 1 lžička soli
- Náplň:
- 100 g tvarůžků
- 1 pórek
- 100 g slaniny
- 150 ml smetany ke šlehání
- 150 g zakysané smetany
- 3 vejce
Těsto je dobře známé křehké máslové, smícháme čtvrt kila mouky a lžičku soli, přidáme deset deka změklého másla promneme prsty na drobenku. Do té přidáme lžíci mléka a jedno vajíčko a vypracujeme těsto. Namačkáme ho do máslem vymazané koláčové formy. Zchladíme v ledničce, pak propícháme vidličkou a upečeme dozlatova asi 15 minut na 180 stupňů.
A jdeme na voňavou náplň – deset deka slaniny si nakrájíme na kostičky a osmažíme do křupava. V tuku, který pustila, osmažíme na kolečka nakrájený pórek, do pánve přidáme deset deka na kousky nakrájených tvarůžků. Když je vše hotovo, přidáme 3 vajíčka, Deci a půl šlehačky a 150 gramů zakysané smetany. Promícháme a vylijeme do upečeného korpusu. Pečeme další půl hodiny, než se náplň zpevní a pak krájíme na dílky jako pizzu. Jsou dobré horké i za studena.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.