Tvarůžkový kiš

Největší audioportál na českém internetu

Tvarůžkový kiš | Foto: Shutterstock

Tvarůžkový kiš

Tvarůžky, syrečky- to je pěkně voňavý sýr, který má své příznivce, ať už se se do něj pouštějí v syrovém stavu, nebo tepelně upraveném!

Pokud si právě nechceme dát smažené tvarůžky v trojobalu, máme i mnoho dalších možností. Třeba si upéct slaný koláč – kiš – s tvarůžkovou náplní.

Ingredience
  • 250 g hladké mouky
  • 140 g másla
  • 1 vejce
  • 1 lžíce mléka
  • 1 lžička soli
  • Náplň:
  • 100 g tvarůžků
  • 1 pórek
  • 100 g slaniny
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 150 g zakysané smetany
  • 3 vejce

Těsto je dobře známé křehké máslové, smícháme čtvrt kila mouky a lžičku soli, přidáme deset deka změklého másla promneme prsty na drobenku. Do té přidáme lžíci mléka a jedno vajíčko a vypracujeme těsto. Namačkáme ho do máslem vymazané koláčové formy. Zchladíme v ledničce, pak propícháme vidličkou a upečeme dozlatova asi 15 minut na 180 stupňů.

A jdeme na voňavou náplň – deset deka slaniny si nakrájíme na kostičky a osmažíme do křupava. V tuku, který pustila, osmažíme na kolečka nakrájený pórek, do pánve přidáme deset deka na kousky nakrájených tvarůžků. Když je vše hotovo, přidáme 3 vajíčka, Deci a půl šlehačky a 150 gramů zakysané smetany. Promícháme a vylijeme do upečeného korpusu. Pečeme další půl hodiny, než se náplň zpevní a pak krájíme na dílky jako pizzu. Jsou dobré horké i za studena. 

autor: dak

Mohlo by vás zajímat